Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

30.6.10

Kanariansaaret ovat saaneet Vulkanologian instituutin.

Toukokuun 20101 lopussa Puerto de la Cruzissa Tenerifellä oli viikon kestävä suuri kansainvälinen vulkanologian – eli tulivuoriin liittyvä – kongressi. Osallistujia oli yli 2300. Asiantuntijoita oli 650 ja he edustivat 50 eri maata.

Kongressi pidettiin Hotelli Taorossa, joka on Tenerifen vanhimpia ja aikoinaan saaren (ja koko Espanjan) hienoin.

Tämän kongressin jälkeen Kanarian saaristoon perustetiin istutuutti, jonka keskuspaikaksi tulee edellämainittu Hotelli Taoro. Instituutin perustamisesta puhuttiin valtiollisella tasolla jo vuonna 2005. Syksyllä 2004 Tenerifen keskeinen tulivuori Teide aiheutti harmaita hiuksia monelle, koska sen arveltiin purkautuvan. Instituutin perustaminen lykkääntyi kuitenkin vuosia. Tämän kongressin toukokuisen (2010) kongressin avajaispuheessa Tenerifen saarihallinnon presidentti Ricardo Melchior ilmoitti, että instituutti – ITER oli nyt perustettu – ilman valtiollisen hallinnon tukea. La Lagunan yliopisto toimii yhteistyökumppanina.

Instituuttin tehtävä on paitsi vastata tieteellisista tutkimuksista, myös vastata ennakkoilmoituksista mahdollisten tulivuorenpurkausten yhteydessä samoin kuin niihin liittyvistä turvatoimentipeistä. Kaikkien väestönsuojelualueiden viranomaisilla tästä on tästä edustaja uudessa instituutissa.

Syksyllä 2004 olleesta Teiden purkaantumisen ”varoitustilasta” keskusteltiin paljon kongressissa. Kukaan tiedemiehistä/naisista ei ole pystynyt selvittämään, mistä silloinen kriisi sai alkunsa. Paria vuotta myöhemmin tehtiin yhteenveto 150 eri tutkimuspisteestä saaduista tiedoista ja todettiin, että Tenerifen keskeisten tulivuorien Teiden ja Pico Viejon perusta on rauhallinen ainakin 10 km:n syvyyteen, ja ettei niiden alapuolella ole magmasäiliöitä.

Kesäkuu 2010 ©Gracia Penttinen

Inga kommentarer: