Pääpaino oli geologialla, ja käsitteellä ”geodiversidad”, eli geologinen monipuolisuus. Avajaispuheen Santa Cruzin luonnontieteellisen museo johtaja muistutti siitä, että geologiset resurssit eivät ole uusiutuvia luonnon voimavaroja. Niiden häviäminen merkitsee suurta tappiota koko ihmiskunnalle, koska niissä on taltioitu koko planeetan kehityshistoria.
Geologinen perinne on osa kulttuuri- ja luontoperinnettä, mutta sitä tuskin ajatellaan näissä yhteyksissä. Tästä syystä geologit ovat alkaneet puhua uusilla käsitteillä, kuten; geodiversidad – geologinen monipuolisuus, georecursos – geologiset resursit/voimavarat ja geoconservación – geologisten resurssien/voimavarojen säilyttäminen ja ylläpito. Näihin uusiin alueisiin voidaan lukea myös viime vuosina huomattavasti lisääntynyt ”geoturismi”. Tämä kaikki puolestaan asettaa Geologisen perinnön entistä tärkeämpään asemaan.
Kurssin tarkoitus oli tutustuttaa meidät osanottajat tähän uuteen terminologiaan ja aiheeseen liittyvän lainsäädäntöön.
Kurssin ensimäinen luonnoitsija oli Juana Vegas Salamanca, joka on tehnyt tohtorin väitöskirjansa La Palman saareen geologiasta. Hän toimii nykyään Espanjan geologian ja kaivosten instituuissa Madridissa. Lehtihaastattelussa hän korosti miten tärkeää on se, että Kanarian saaristossa luodaan strategia saariston geologisten resurssien säilyttämisestä.
Saimme kuulla Espanan kaakkoisrannikolla sijatisevan Cabo de Gata-Nijarin geopuiston toiminnasta. Paikalla olivat puiston toiminnasta vastaava geologi tri Pablo Rivas Palorno ja puiston johtaja, tri Javier Ávila Elviro.
Tenerifen Kansallispuisto ja Ihmiskunnan perinnemuistomerkki ”Las Cañadas del Teide” tuli esille peräti kahden asiantuntija voimalla. Juan-Vicente Ledesma de Taoro käsitteli ”linja-autoilla” tapahtuvaa turismia, ja alueen eirkoisasiantuntija Carlos Velázguez García puhui kansallispuiston liittyvistä erilaisista toimenpiteistä.
Vietimme pitkän iltapäivän Anagan niemimaalla, La Lagunan yliopiston petrologian ja geokemian professorin, tri Ramón Casillas Ruizin kanssa. Hän näytti miten erilaiset purkautumiskerroksen ovat näkyvissä osin niemimaan erosioituneessa ”kuvassa”, mutta myös miten nämä erilaiset kerrostumat esittäytyvät ja miltä ne näyttävät ”lähikuvassa”. Anagan alueella on tavattu Tenerifen vanhimmat kivet. Alue on kuin geologis-historiallinen muistomerkki saaren synnystä.
Toinen käytännöllinen tutustumisretki tehtiin bussille pitkin saaren keskustanharjannetta kohti Las Cañadaksen keskustaa ja Roques de Garcia ”kiville”. Oppaina toimivat Carlos Velázguez García ja Juan Jesús Coello Bravo.
Carlos Velazguez on ”kävellyt luonnossa koko ikänsä, kuten hän asian ilmaisi. Vaikutti siltä näinä kävelyvuosinaan hän oli ehtinyt tutustua saaren kaikkiin kasveihin, eläimiin, kalliohin ja polkuihin. Kysyinpä häneltä minkä tahansa minulle tuntemattoman kasvin nimeä, sain heti vastauksen.
Juan Jesús on geologi ja toimii saaren vesiyhtiön palveluksessa. Hänelle saaren geologinen rakenne ja luonto ovat tuttuja jo hänen isoisänsä, saaren kuuluisan ja rakastetun geologin Telesforon Bravon kautta. Juan Jesús muistutti mm. siitä, että kun puhutaan erilaisista tulivuoren purkautumisen kautta syntyneistä kerrostumista, on muistettava, että niitä kuvataan mm. vulkanologiaan liittyvin termein tai mineraaleihin liittyvin termein. Tätä asiaan en ollut ennen ajatellut tietoisesti. Roques de García on se Kansallispuiston osa, missä on alueen kaikkein suurin kävijämäärä.
Jatkoimme eteenpäin tältä ”massojen alueelta”, kunnes päädyimme sinne, missä ovat suuret Pahoehoe-laavakivet. ”Pahoehoe” on havainkielinen sana ja kuvaa laavakenttää, minkä päällä voi kävellä. Juuri tämän Pico Viejon purkautumisesta syntyneen laavakentän erikoisuus on se, että sieltä saa alkunsa saaren toiselle puolelle, Icod de los Vinoksen kunnassa sijaitseva ”Cueva del Viento”. Tämä laavatunneli on eräs maailman pisimmistä.
Kuvani Anagan alueelta
Kuvani Las Cañadas del Teiden keskustassa sijaitsevalta alueelta
Kesäkuu 2010, © Gracia Penttinen. Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Esitelmiä ja
kursseja luonnonhistoriallisessa museossa Santa Cruzissa
- Geolodia – päivähiekan ja tuhkan parissa
- Viikko luonnonsalapoliisina Santa Cruzin luonnontieteellisessä museossa
- Toinen päivä: Ihmeellinenelämä: aikamatka
- Kolmas päivä: Suurennuslasi kädessä
- Neljäs päivä: Kanariansaarten alkuperä ja geologinen rikkaus
- Viides päivä: Kanarialaisen ikivihreän laakeripuumetsän historiasta
- Lepakoidenjäljillä Tenerifen pohjoisrinteillä
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar