Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

14.2.17

Kanariansaariston hymnin säveltäjän puistikossa

Patikointi Santa Cruzin kaduilla on kuulunut harrastuksiini aina siitä saakka kun tulin Tenerifelle (1994) asettuakseni saaren vakinaiseksi asukkaaksi.

Katujen ja torien nimiin kätkeytyy paljon historiaa, uskontoa, ajan henkeä ja arvomaailmaa.

Eräällä näistä patikoinneistani, alaspäin Cruz del Señorilta Avenida Benito Perez Armas (kirjailija ja politiikko) kadun oikeaa puolta, katseeni osui kylttiin "Plaza de los Cantos Canarios".

Mielenkiintoista. Cantos Canarioshan liittyy Teopaldo Poweriin, tiesin.

Kiipesin porrasaskelmat ylös tälle pikku torille. Ja aivan oikein. Siellähän Teopaldo Power seisoi. Takana häämötti hänen nimeään kantava oppilaitos.

Teopaldo Power "kuului" aivan ensimmäisiin nimiin, joihin olin kiinnittänyt huomiota saarelaiselämäni alussa. Se tapahtui musiikin välityksellä. Silloin 1994 sain lahjaksi CD:n, jolla Tenerifen sinfoniaorkesteri soitti mm. juuri Cantos Canarios. Siinä musiikissa, ja sen tulkinnassa, soi mielestäni Kanarian sielu ja sen kauneus.

Myöhemmin löytyi Teopaldo Power niminen auditorio La Orotavasta, ja katu, niin Puerto de la Cruzissa kuin Santa Cruzissa.

Kuka oli Teopaldo Power y Lugo-Viña. 
Sukunimi viittaa ei-kanarialaisiin sukujuuriin. Hänen isänsä kuului saarelle aikoinaan muuttaneiden irlantilaisten (ja katolisten) kauppiaiden jälkeläisiin.






 








Noin 18-vuotias musiikinopiskelija
Hänestä ei tullut militääriä niinkuin isästään. Teopaldo oli ilmeisesti oikea musiikin ihmelapsi. Hänet lähettiin 10 vuotiaan opiskelemaan musiikkia, ensin Barceloonaan ja muutamia  vuosia myöhemmin Pariisiin. Hän oli mm. erinomainen pianisti ja säveltäjä. Hänen esiintymismatkansa veivät hänet Kanariansaariston lisäksi Kuubaan, Madeiralle, Lissaboniin, Madridiin, Malagaan.

Teopaldo Powerin terveys oli huono. Siksi hän asettui joksikin aikaa asumaan La Lagunan kaupunginosaan Mercedekseen. Siellä on hänen kunniakseen pystytetty patsas.

Mercedeksessä asuessaan Teopaldo Power sävelsi "Cantos Canarios" sarjan, joka sisältää teemoja perinteisistä kanarialaisista kansanlauluista. Osa tästä on Arrorró, joka (Benito Cabreran sanoittamana ) on vuodesta 2003 lähtien Kanarian autonoomisen saariston virallinen hymni.  (Ley 20/2003, de 28 de abril, del Himno de Canarias).

Teopaldo Power ehti toimimaan opettajana Kansallisessa musiikkikoulussa  (Escuela Nacional de Música y Declamación de Madrid) ja kuninkaallisen kappelin toisena urkurina.
Hänen heikko terveytensä ja tuberkuloosinsa veivät hänet hautaan 36 vuotiaana.
Santa Cruzin pääkirkossa - Iglesia de la Concepción - on hänen hautakivensä.

Täällä Cantos Canarios puistikossa, palmujen takana piilossa, hän seisoo ja katsoo jonnekin. Ehkä hän kuuntelee linnunlaulua. Patsasta on todella vaikea nähdä kadulta, koska tämä reheväksi kasvanut palmuryhmä peittää sen.

Puistikkoon on sijoitettu joitain kivipaaseja. Istun lähelle patsasta ja kuunten muistoissani soivaa "cantos Canarios" linnunlaulun säestämänä.


Cantos canarios Teobaldo Power 
Himno de canarias 

Helmikuu 2017
© Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: