Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

24.11.15

Santa Cruzin vapaamuuraritemppelissä


Saaristossa liikkuessani olen usein törmännyt erilaisiin ns. salaseuroja koskeviin tietoihin. Nämä jutut jäävät tavalliselta kävijältä luultavasti aivan huomaamatta. Ehkä La Orotavassa Victorian puutarhassa turisti saa kuulla tai tietää jotain. 

Eräs tälläinen "salaseura" ovat vapaamuurarit.  Muutamia vuosia sitten La Lagunassa oli jopa yliopistolla viikon kurssi, jonka aikana tutustuttiin mm. järjestön ideologiaan. Samaan aikaan järjestettiin näyttely, jossa oli mm. esillä heidän temppelinsä sisustus. Paikalla oli tämän looshin puheenjohtaja (nainen) ja muita jäseniä.  Olen myös nähnyt, että toimintaa esitteleviä luentoja järjestetään silloin tällöin.Santa Cruzin vapaamuuraritemppeli
Tenerifen pääkaupungissa on Vapaamuuraritemppeli, Espanjan ainoa, joka on rakennettu juuri tähän tarkoitukseen. Tosin tämä temppeli on suljettu jopa vapaamuurareilta itseltään, koska temppelirakennus on erittäin rappeutunut.

Temppeli on jo 14 vuotta ollut Santa Cruzin kaupungin omistuksessa, mutta rahaa sen korjaamiseen ei ole ollut.

Temppeliä näytetään yleisölle
Temppeliä on alettu näyttää yleisölle. Yhteistyössä järjestön Tu Santa Cruz kanssa on viisi kertaa järjetetty lyhyitä opastettuja vierailuja temppelirakennukseen.

Parin vuoden odotuksen jälkeen onnistuin pääsemään tälläiselle vierailulle. 135 vierailijaa jaettuina 15 henkilön ryhmiin, pääsi vuoron perään raottamaan temppelin salaisuuksia.

Esittelijöiksi tälle kierrrokselle oli saatu kaksi todellista "helmeä". Erityisesti vapaamuurariuteen perehtynyt arkkitehti Carlos Pallés kertoi temppelin symboliikasta ja arkkitehtuurista. Historian tohtori ja kirjailija Mariano Gambín oli mukana kierroksella temppelin sisällä ja vihkimyskammiossa.Carlos Pellés  aloitti kertomalla temppelin suuntaamista. Ilmansuunnat olivat olleet tärkeitä. Talvi- ja kesäpäiväntasauksen aikana temppelin julkisivulla olevat pylväät ja oviaukko valaistuvat ja pimenevät tietyssä rytmissä auringon "liikkeen" mukaan, eli rakennus on eräänlainen aurinkokello..

Tämän temppelin toisen kerroksen ikkunasta voitiin aikoinaan nähdä Santa Cruzin satama, mereltä tulevat alukset ja sataman edustalla sijainnut San Cristóbalin linnoitus. Linnoitus on hävitetty jo kauan sitten ja satamanäkymää peittää kadun toisella puolelle rakennettu kerrostalo.


Julkisivua vahtii neljä sfinksiä. Pääoven kahta puolta on kaksi korkeaa pylvästä, joiden yläreunaa koristaa 33 liljankukkaa - "flor de lís".

Pääoven yläpuolella oleva koristepalkki liittyy vanhaan Persepolikseen ja Babyloniaan.

Arkkitehti korosti sitä, että tämän rakennuksen ovat luoneet arkkitehtuurin todelliset mestarit. Sen mittasuhteet ovat yhdistetyt pyhään geometriaan.

Pallés muisteli miten hän pienenä poikana kulki äitinsä kanssa temppeliä ohittavaa katua. Kun hän kysyi äidiltään mikä tämä erikoisen näköinen rakennus oli, äiti vastasi kuiskaten. Temppelistä ei saanut puhua ääneen.

Silloin kun Fransisco Francosta tuli Espanjan diktaattori 1930-luvulla, hän mm. lakkautti Vapaamuurareiden järjestön ja temppeli takavarikoitiin. Koska se oli tilava ja hyväkuntoinen rakennus siihen aikaan, tilat otettiin sotilaskäyttöön. Kaikki symbooliset koristeet poistettiin. Pallés arveli, että jos näin ei olisi tapahtunut, koko temppeli olisi hajoitettu.

Temppelin sisällä
Saimme suojakypärät päähämme. Itse temppelisaliin emme voineet mennä, ainoastaan katselle sitä ovelta. Sali oli tyhjä. Vapaamuurariudesta kertoi  edelleen tempelin lattian kuviointi, tosin rappeutunut ja huonokuntoinen, mutta sitä ei oltu hakattu pois. Salin katto oli myös erikoinen, tosin sen näköinen, että se voi koska tahansa romahtaa niskaan.

Eteisen nurkissa oli kivikasoja, rikottuja symbooleja,ja laattoja. Yhdestä ovesta näkyvät portaat olivat suljetut.

Saimme muodostaa kuuden henkilön ryhmiä. Käteemme annettiin taskulamppu. Nyt oppaaksi tuli toinen asiantuntija, historian tohtori ja kirjailija Mariano Gambín.  Seurasimme hänen jäljessään.

Vapaamuuraritemppeleissä järjestetään uudelle jäsenelle vihkimisseremonia, jonka aikana hän "kuolee" ja syntyy sitten uudelleen vapaamuurarina. Tämä tapahtuu yleensä pimeässä tilassa, jossa etsijä saa viettää yönsä yksin. Santa Cruzin temppeli on ainoa, missä tähän tarkoitukseen oli varattu tunneli.

Tänne tunneliin kävelimme nyt oppaamme johdolla. Ensin kivestä tehtyjä portaita alas. Seinät olivat hakatut kiveen, mutta eivät mitenkään hiottuja tai viimeisteltyjä. Lopuksi tulimme pyöreään tilaan, jonka lattian keskellä olevassa kuopassa oli kivipaasi. Ehkä vapaamuurarikokelas sai maata sillä yönsä.

Täällä seisoessamme tajusin kuka Mariano Gambín oli. Hän on kirjoittanut useita mm. La Lagunaan liittyviä historiallisia romaaneja. Hänen viimeinen romaaninsa "Atentado" liittyy tähän temppeliin ja vapaamuurareihin. Hän kertoi tunneleista, joita on olemassa tässä osassa kaupunkia.

Seisoimme hetken hiljaisuudessa tunnustellen paikan energiaa. Minusta vaikutti siltä, että se vihkimysenergia, joka täällä on joskus ollut, on ollut jo kauan poissa, viimeistään siitä lähtien  kun rakennus takavarikoitiin.

Temppelivierailulle varatut 15 minuuttia kuluivat nopeasti. Uusi ryhmä oli jo odottamassa.

TuSanta Cruzin video temppelissäkäynnistä

Vapaamuuraritemppeliin liittyviä kuviani

Jos haluat tutustua temppeliin
Mahdolliset asiasta innostuneet voivat liittyä Tu Santa Cruz järjestöön ja pyrkiä pääsemään mukaan seuraavalle esittelykierrokselle. Toinen vaihtoehto on etsiä joku jäsen kaverikseen ja tulla hänen kanssaan.

Tämä ryhmä järjestää erilaisia kulttuuritapahtumia, esitelmiä ja kiertokäyntejä.

Mariano Gambínin kirjat löytyvät hänen kotisivultaan
Arkkitehti Carlos Pallésin haastattelu

Lyhyt video Logia Masónica de Santa Cruz de Tenerife 

Marraskuu 2015  © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Muita KanarianSaarten vapaamuurareihin liittyviä juttujani
  1. La Orotavan satavuotiset puutarhat Victorian puutarhat - Jardin Victoria ja Hijuela de Jardin Botanico
  2. Kanariansaaret ja vapaamuurarius - Santa Cruzin vapaamuuraritemppelistä
  3. Kanariansaaret ja vapaamuurarius - Vapaamuurareista ja Tenerifestä
  4. Kanariansaaret ja vapaamuurarius
  5. Kanariansaaret ja vapaamuurarius - Muutamia vapaamuurareiden ”jälkiä” Tenerifellä
Inga kommentarer: