Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

16.3.15

Kanarialainen ajokoira

Vaikuttaa siltä, että tämä rotu syntyi jo faaraoiden aikaisista egyptiläisistä ajokoirista. 

Niitä tuotiin saaristoon Italiasta. Niihin sekoittui Espanjan manterelaiste verta. Varsinainen rodun "muokkaus" tapahtui sitten saarelaisiin olosuhteisiin sopivaksi. Nykyään sitä tavataan kaikilla Kanarian saarilla.

Kanarialainen ajokoira - podenco - luo mielikuvan keveästä, laihasta, mutta samalla voimakkaasta koirasta. Se on keskikokoinen, äärettömän laiha ja erittäin nopea. Sen häntä roikkuu alaspäin. Koiran korvat ovat suuret ja näkyvät. Sillä on erittäin tarkka vainu ja kuulo. Tälle koiralle on kehittynyt eräänlainen suojakerros käpälien alle, jotta se pystyy juoksemaan vaikeissa maastoissa, kuten esim. laavakentillä.

Koiralla on hyvä fyysinen kestokyky ja sairauksien torjuntakyky.

Kanarialainen ajokoira on sopeutunut erittäin hyvin metsästämään tuliperäisessä maastossa, eikä sillä ole siellä kilpailijaa. Saaristolaiset pitävät täta koiraa yleensä siksi, että se on hyvä kanien metsästäjä ja selviytyy tässä erikoislaatuisessa maastossa paremmin kuin mikään muu koira. Koska villikanien määrää saarilla pyritään kontrolloimaan, on tämä koira tärkeä apulainen tässä työssä.

Laji on levinnyt kaikkialle saaristoon. Sen häviämisestä ei ole pelkoa. Gran Canarialla ja Tenerifellä on Kanarian ajokoirien kasvattajien järjestöjä.

Karkuun juosseita metsästyskoiria tapaa usein kiertämässä Las Cañadaksen alueella ja sinne johtavien teiden varsilla.  Nämä koirat pyritään pyydystämään ja palauttamaan omistajilleen, siinä tapauksessa, että koira on sirutettu tai sillä on kaulapanta.

 El Carretonin tilalta

Maaliskuu 2015 ©Gracia Penttinen

Juttuni kanarialaisista kotieläimistä
Haluaisitko tavata kanarialaisen mustan sian tai hierrolaisen paimenkoiran
Musta kanarialainen sika - viikonloppu Pinoleressa
Musta kanarialainen sika
Lyhytkarvainen kanarialainen lammas
Fuerteventuran aasi – Güímarin laaksossa
Kanarialainen musta kalkkuna
Kanarialainen kotikani – Conejo ratonero
Kanarialaisista kanoista 
Kanarialainen lehmä - criolla tai basta
Lapalmalainen vuohi
Kanarialainen hilleri

Inga kommentarer: