Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

24.9.14

Tähtihotelli Mencey Tenerifen pääkapungissa

Hotelliin voi tutustua monella tavalla, ei pelkästään asumalla siinä. Santa Cruzin arvohotelli Mencey on hieno esimerkki siitä. Olen käynyt siellä peräti neljä kertaa, nukkumatta hotellissa ainoatakaan yötä

Tenerifen taidemuseon (TEA) ystävien järjestämällä tutustumiskäynnillä syyskuussa 2014 näytettiin muutamaa vuotta aikaisemmin täysin uudistetun hotellin kaikki tilat. 

Puutarhassa. Takana näkyy Casa del  Duque


Kierroksella olivat mukana hotellin uudistukseen ja korjaukseen osallistuneet arkkitehdit, sisustusarkkitehdit, insinöörit, seinillä olevien taidevalokuvien valinnasta vastaava henkilö ja hotellin johtaja. Jokainen kertoi omaan erikoisalaansa liittyviä yksityiskohtia hotellin kunnostusvaiheen aikana.

Yhteenvetona esittelyistä voin todeta, että valmistelutyöt ovat olleet perinpohjaiset, kaikki pienetkin yksityiskohdat huolellisesti valmistellut mahdollisimman kauniin ja harmoonisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.


Casa del Duquen aulassa
Esittelykierroksella
Aloitimme vierailun ”Herttuan talosta – Casa del Duque”. Tämä 1900- luvun alussa rakennettu talo, kulttuurimuistomerkki,  ei varsinaisesti kuulu itse hotelliin, vaan sijaitsee samalla tontilla. Ennen korjauksen aloittamista rakennus oli ollut suljettu ja ja pahoin rappeutunut. Nyt se on avoin, ympäristöön sopeutuva ja sitä juhlistava.. Tämä rakennus on tarkoitettu käytettäväksi erilaisissa juhla- ym tilaisuuksissa. Kellarikerroksessa on moderni keittiö ja hygieeniset tilat. Ensimmäinen kerros on saanut suuret seinien kokoiset ikkunat, jotka ikään kuin päästävät ympärillä olevan puutarhan osaksi rakennuksen sisustusta.
Uudistettu baaritila
Puupinnat ovat puhtaat ilman koristeita. Mielestäni pelkästään yläkerrokseen johtavat puiset ja ilmavat portaat ovat kuin moderni taideteos. Rakennuksen toisen kerroksen parveke avautuu Menceyn puutarhaan.

Näimme hotellin yhteisen seurustelutilan, ruokasalin, hallit, käytävät. Juhlasalin, ”Sala de Platanos”, katon kaaret olivat saaneet hillityn vaaleanvihreät kanarialaisen banaanin tuulessa rispautuneiden lehtien maalaukset. Salissa jo ennestään olevat pylväät ovat säilytetyt ennallaan, mutta valkoisina.

Aula, kuva netistä
Saimme kuulla, miten vanhaa rakennusta oli jouduttu purkamaan paljon enemmän kuin alunpitäen oli osattu ajatella. Pylväät ja seinät olivat olleet pahoin vaurioituneet. Osa hotellista oli kulttuurimuistomerkkinä (BIC) pidettävä entisen tyylisenä, esim. yhteisessä oleskelusalongissa entisestä muistuttavat puiset seinäpaneelit. Tämän salongin takaseinällä on Nestor de la Torren suuret seinämaalaukset. Alakerran aulassa erikoinen yksityiskohta on pylväät, joiden sisään on laitettu valo. .

Kävimme kahdessa hotellihuoneessa. Ensimmäinen oli "tavallinen" huone. Yksinkertaiset linjat ja värit olivat tärkeitä. Ruskeaa ja valkeaa. Sisustusarkkitehti puhui erityisesti verhoista, joiden erikoinen ”rypistetty” pinta tekee niistä osan huoneiston valaisujärjestelmää.

Kuninkaan sviitin parvekerivi. (Kuva netistä)
Kuninkaan sviitti on saanut todellisen kasvojen noston. Muistan sen aikaisemman pinttyneen tunteen mikä siellä vallitsi. Nyt totesin, että sisustus on periaatteessa samantyylinen kuin edellisessä ”tavallisessa” huoneessa. Ainoa ero on mielestäni, että tilaa on kokonaisen kerroksen verran, eli useita toisiinsa liittyviä huoneita, joiden väliset ovet suljettiin, tai avattiin sen mukaan mikä tila haluttiin ottaa käyttöön. Hotellin pihalta tämän sviitin erottaa itsenäisenä ja rajoitettuna parvekerivinä.

Käytävien ja huoneiden seinillä olevat taidevalokuvat ovat erityinen yksityiskohta. Missään ei näkynyt saarelle tyypillisiä maisemia, kuten esim. Teideä. Sen sijaan valokuvissa on erikoisia yksityiskohtia näistä saaren ”tyypillisistä” maisemistä. Esim kuninkaan sviitissä on Teiden kuvan asemasta suurikokoinen mustavalkea kuva, jossa Teide on läsnä. Kuvassa näkyy taustalla Montaña Blancan pehmeäkaarinen, kasviton rinne ja etualalla suurikokoinen pyöreä laavakivi, ”Teiden muna”.

Hotelli juuri valmistuneena vuonna  1950
Hotelli Mencyen syntyhistoriaa
Santa Cruzin "hotelleiden Mencey" (Mencey = ruhtinas)  - Hotelli Mencey ”syntyi” 1940 luvulla, Espanjan sisällissodan loppumisen jälkeisenä taloudellisena nostamiskautena. Samanaikaisesti hotellin kanssa nousi muitakin suuria rakennuksia, jotka ovat tyyliltään mahtipontisia ”uuskanarialaisia” (neocanario). Niitä katsellessaan syntyy  mielikuva vanhasta historiallisesta rakennuksesta. Muita tähän aikakauteen kuuluvia uuskanarialaisia rakennuksia ovat esim. Santa Cruzin kauppahalli Recova Nuestra señora deÁfrica ja Candelarian Neitsyen basilika Candelariassa.

Arkkitehti Enrique Rumeu ehdotus hotellista voitti vuonna 1945  järjestetyn kilpailun. Työhön osallistui monia muita alan sen aikaisia nimihenkilöitä. mm. grancanarialainen taiteilija Néstor Martín Fernández de la Torre, jonka maalaukset ovat säilytetty restauroituna entisillä paikoillaan.

Hotellin omistaja, Tenerifen saarihallinto, sai sen haltuunsa maaliskuun 8. päivä vuonna 1950. Se vihittiin virallisesti vasta vuonna 1957 tapahtuneen ensimmäisen korjauksen jälkeen.

Hotelli Mencey sijaitsee aivan Santa Cruzin sydämessä, Rambla de Santa Cruzin (ent Rambla de general Franco) varella.  Ramblaa kävelemällä voi nähdä useita vanhoja hienostorakennuksia. Vinosti hotellia vastapäätä on kaupungin suurin puisto, García Sanabrían puisto

Nyt Iberostar hotelli
Hotellia on korjattu usemman kerran. Sillä on myös ollut useita vuokraajia. Nykyään siitä vastaa Iberostar ja hotellin virallinen nimi on Iberostar Gran Hotel Mencey. Sitä ennen se oli Sheraton Mencey. 

Mencey on viiden tähden hotelli. Siellä voi tavata esim. liikemiehiä ja erilaisia, sekä ulkomaisia että kotimaisia potiitikoita ja ”kuuluisuuksia”.

Viimeisin uudistus saatiin loppuun 22. marraskuuta 2011. Virallinen uudelleenavaus tapahtui joukukuussa 2011

Hotelli Menceyn uudistus ja korjaus- projekti on toiminut myös eräänlaisena nostona koko kaupunginosalle. Hotellin maanalaiset parkkitilat, joista osa vuokrataan alueen asukkaille, ovat helpottaneet liikennettä alueella.
Hotellin Ramblan puoleisen julkisivun alaosassa sijaitsee Santa Cruzin Casino.

Käyntejäni muistellen
Ensimmäinen kerta jäi lyhyeksi. Lasillinen viiniä terassilla jo yli 20 vuotta sitten. Muistan miten nautin kauniista puutarhasta. Tiesin jo silloin, että paikka oli kaupungin hienoin.

Seuraava kerta oli Santa Cruzin turistitoimiston järjestämä tutustumiskäynti useita vuosia myöhemmin. Ensin aamianen kuohuviinin keralla ja sen jälkeen tutustumiskierros hotellissa. Hotellin johtaja kiersi ryhmän mukana ja näytti paikkoja. Muistan kuinka ihmettelin ”kuninkaan sviitissä”, miten kuluneen ja tunkkaisen tuntuinen suuri huoneisto oli. Johtaja puhui tulossa olevasta kunnostuksesta. Muistelen, että hotellin ulkoseinät olisivat olleet tähän aikaan vaalean ruosteenpunaiset.

Kaksi vuotta sitten ystäväpari oli lomalla ja asui hotellissa. Nyt minulla oli mahdollisuus sekä juoda kuohuviiniä ulkoterassilla että katsella miltä pari vuotta aikaisemmin kunnostettu hotellihuone näytti.

Viimeisin vierailukierros TEA:n ystävien ja arkkitehtien kanssa oli kuin piste i¨n päällä.

Suomesta Mencey hotelliin
Koska ystäväni asuivat Menceyssä, arvelin, että joku Suomessa oleva matkanjärjestäjä tarjoaa hotellia asiakkailleen. Ja aivan oikein. Sinne pääsee Tjäreborgin (Thomas Cookin kautta). Totesin suomalaisten asiakkaiden olleen tyytyväisiä hotelliin, koskapa 1-5 skaalassa sille annettu arvosana oli 4,6.

Valokuvia ja videoita hotellista
Olin tutustumiskierroksella ilman kameraa. Totesin sitten, että hotellin kuvia, tosi hyviä kuvia, voi katsella hotellin omalla sivulla. YouTubessa on myös muutamia hotellia esitteleviä videoita.

Hotellia esittelevä video 2
Hotellia esittelevä video 3

Syyskuu 2014© Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: