Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

18.1.14

Kaksi kasvia - yhdet juuret

Keltainen osa kuuluu loiskasville Keltatorvivieras.
Alla vasemmalla näkyy isäntäkasvi Pensansrisuvalvatti
Eilen kohtasin tien varressa aivan yllättäen kasvin, jota en lähiympäristössäni ole vielä ennen nähnyt. 


Pensasrisuvalvatti ja sen  loinen Lihakukkavieras Rascasta
Tätä kasvia useimmat turistit tuskin näkevät, tai kiinnittävät siihen huomiota, jos sen kohtaavat jossain.  Itse näin saman tyyppisen ensimmäisen ja tätä ennen ainoan kerran  pari vuotta sitten Malpaïs de Rascan luonnonsuojelualueella eteläisellä Tenerifellä. 

Ylläolevan kuvan kasvin näin vanhan maantien vieressä lähellä Candelariaa. Kummallakin kerralla se kasvi, minkä olen nähnyt, kasvoi loisena Pensasrisuvalvatissa (Launanea arborensis, aulaga). Kasvia ei löydy tavallisista hakukirjoista. Olin niin yllättynyt uudessa kohtaamisessani, että minun piti oikein kokeilla olisiko tuo keltainen joku kuivanut kasvinosa. Se oli todella elävä, kostea ja kovin tiukasti kiinni isäntäkasvissaan. Nyt tiesin, että kasvi oli samanlainen loinen, jonka olin tavannut pari vuotta sitten. Eli se elättää itsensä imemällä ravintonsa kaveristaan.

Kasvin suomenkielinen nimi on KELTATORVIVIERAS. Vanamon toimikunta hyväksyi tämän nimen 2008. Tieteellinen nimi on Cuscuta approximata. Se kuuluu heimoon Convolvulaceae kiertokasvit. Luettolosta sille löytyi peräti 15 erilaista tietellistä nimivaihtoehtoa.. Tenerifeläisen kasviasiantuntijan José García Casanovan mukaan se kuuluu heimoon Cuscutacea, jolle ei löydy suomenkielistä nimeä.

Saaristossa se tunnetaan nimillä  "greña de la aulaga, barba de capuchino, cabello de Venus..." (risuvalvatin takku, krassin parta, Venuksen hiukset..) Nimien perusteella se loisii ainakin parissa kasvissa. Olen nähnyt sen Pensasrisuvalvatissa, joka kuuluu Asteracea, eli korikukkaisten heimoon.

Malpaís de Rascan kasvi on paikallisen kasvitietielijän José García Casanovan mukaan oma lajinsa, Cuscuta planiflora. Sen suomenkielinen hyväksytty nimi on LIHAKUKKAVIERAS..

Pensasrisuvalvatti
Kuulun Facebookin ”Plantas Canarias” – Kanarian kasvit ryhmään. Sitä kautta sain lisätietoja.
Eräs jäsenistä kertoi nähneensä Keltatorvivieraan tomaattiplantaasilla Venezuelassa. Se on erittäin vaarallinen loiskasvi, joka leviää nopeasti ja tuhoaa isäntäkasvinsa.
Toinen ryhmän jäsen kertoi, että tätä loiskasvia käytetään afrikkalaiskuubalaisessa uskonnossa erilaisissa rituaaleissa. Niissä se tunnetaan nimellä ”Pierde rumbo” – eli “menettää suunnan”  Käsittääkseni tämä tarkoittaa tässä yhteydessä, että ko. henkilö menee sekaisin. Eli kysymys on ns. “mustasta magiasta”, jota vielä esiintyy paikka paikoin Etelä- ja Väli-Amerikassa.  Eli Keltatorvivieras on itseasiassa aika hurja tuttavuus.

Tammikuu 2014© Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: