Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

2.11.13

Las Cañadas del Teiden Kansallispuistosta

Hieman historiaa
Las Cañadas del Teiden Kansallispuiston historia alkoi jo 1900-luvun alussa. Vuonna 1918 vihittiin Espanjan kaksi ensimmäistä kansallispuistoa, Picos de Europa ja Ordesa y Monte Perdido. Kolmanneksi suunniteltiin Teiden kansallispuistoa, alueen erikoisuuden takia, mutta poliittiset tapahtuvat siirsivät tätä tapahtumaa paljon eteenpäin. Ensimmäinen hakemus kansallispuiston perustamisesta Tenerifelle tehtiin vasta vuonna 1934. Anomuksen kirjoittaja vetosi vuonna 1916 tehtyihin tutkimuksiin ja perusteli hakemustaan mm. tieteelliseltä, maisemalliselta ja turismin kannalta.  Hakemus arkistoitiin Madridissa 1936. Espanjan sisällissota ja maailman sodat tulivat väliin.

Tosin ehdotuksen ja toteuttamisen välivuosien voidaan katsoa olleen myönteisiä kansallispuiston nykyiselle tilalle. Anomuksen kirjoittaja nimittäin ounasteli turismin kehitystä ja ehdotti, että Teiden huipulle saakka rakennettaisiin maantie. Arvellaan, että jos anomus olisi hyväksytty aikoinaan, ympäristö olisi huomattavasti enemmän tuhoutunut. Teiden alueesta tuli kuitenkin Espanjan kuningaskunnan kolmas kansallispuisto vuonna 1954  
Aluksi puiston pinta-ala oli noin 135 km 2. Vuonna 1999 pinta-alaa laajennettiin nykyiseen 189 km2. 
Aluetta ympäröivä metsävyöhyke – luonnonsuojelualue  Corona Forestal – toimii mahdollisena laajennusreservinä.

Kansallispuistolle on myönnetty useita kansainvälisiä ja kansallisia tunnustuspalkintoja ja diplomeja. 22.kesäkuuta 2007 UNESCO liitti sen maailman Ihmiskunnan muistomerkki listalleen.   Las Cañadas del Teide oli ensimmäinen kansallispuisto Kanarian saarilla. Nyt niitä on myös toisilla saarilla: Taburiente La Palmalla (1954), Timanfaya Lanzarotella (1974) ja Garajonay La Gomeralla vuonna 1981.

Las Cañadas del Teiden kansallispuiston alue jakaantuu 12 kunnan maihin.  Suurin osa alueesta kuuluu La Orotavalle.

Alueella on vuosittain noin 4 miljoonaa kävijää.  Espanjan kuningaskunnassa sijaitsevien kansallispuistojen joukossa Las Cañadas deñ Teide kävijämäärältään suurin.

Hieman perustietoja  alueesta
Tämä Tenerifen keskustassa sijaitseva Las Cañadas del Teiden kansallispuisto on ainoa lauhkealla alueella sijaitseva  kansallispuisto, missä  vallitsevat  ns. alppiolosuhteet.  Paikallinen termi alueelle on ”Oro Canario”.  Tämä erikoinen sijainti antaa alueelle sen suuren biologisen rikkauden. Alueella on useita kasvi- ja eläinlajeja, joita tavataan vain siellä.

Alueen keskustassa oleva caldera, kattila, tai oikeammin kaksi kattilaa, on noin 17 km suurimmalta halkaisijaltaan. Koillisessa ja idässä se rajoittuu jopa 700 korkeuteen kohoaviin kallioseinämiin.  Alueen keskus, Teide,  sijaitsee vieläkin korkeammalla, yli 2000 metrin korkeudessa (3718 m). Näin ollen pasatituulten koillisesta tuomat kosteat pilvet kiertävät alueen. Siksi kansallispuiston alueella vallitsevat ilmasto-olosuhteet,  jotka poikkeavat täysin saariston muiden saarten olosuhteista. Alueella vallitsee suhteellisen vähäinen kosteus kaikkina vuodenaikoina. Sateen vähyydestä johtuen alue on erittäin kuiva esim. verrattuna saaren muihin vuoristoalueisiin. 


Talvikuukausien aikana puistosta voi tulla erittäin ”epävieraanvarainen”. Sääolosuhteet voivat muuttua usein ja lyhyellä varoitusajalla  kauniista säästä lumimyrskyyn ja matalaan lämpötilaan.  Sumu ja lumipyry tai tihkusade ovat erittäin vaarallisia, varsinkin ylhäällä vuorilla. Alueen talvi ja jää kestää noin 100 päivää. Lumi häviää lopullisesti joskus maaliskuussa. Talven aikana Las Cañadaksen del Teiden keskustan lämpötila voi laskea aina – 9C asteeseen. Jos lunta on tullut paljon, suljetaan alueelle johtavat tiet. Joskus lunta saattaa olla useita metrejä

Keväällä viimeisten lumien sulaessa, ja mahdollisten sateiden jälkeen, kasvimaailma puhkeaa valtavaan väriloistoon, kuivaakseen taas kesällä elottoman näköisiksi. Talvella, siihen aikaan kun rankkasateet huuhtovat saarta, alue jää lumeksi jäähtyneen veden ansiosta täysin lumen peittoon.

Suuret lämpötilan vaihtelut polttavan auringon alla ja hyytävän kylminä öina, tai kuivien ja sateisten jaksojen suuret erot, edellyttyvät erityisesti kasvimaailmalta suurta sopeutumista ja hengissäsäilymiskykyä.

Lähellä alueen keskustaa sijaitsee tasanko alue, joka tunnetaan nimellä Llano de Ucanca, eli Ucancan tasonko. Keväisin kun lumi sulaa Teiden rinteeltä, tasanko on muutamia viikkoja, tai joskus vain päiviä, eräänlainen ”järvi”, kunnes vesi haihtuu. Vuoteen 1960 saakka vuohipaimenet saivat tulla Ucancan tasangolle kesäisin laumoineen.

Mitä jokaisen oppaan ja ”oppaan” on tiedettävä kertoa

Teiden huipulle nousemiseen on anottava lupa, jossa ilmoitetaan päivä ja nousutunti. Luvan voi hankkia internetin kautta. Lupa ja henkilöllisyystodistus on näytettävä silloin kun aloittaa nousemisen ylösjohtavan polun alussa, ts. on mennyt ylös esim. köysiradalla.

Seuraavat asiat ovat kiellettyjä Kansallispuistoissa:
·        kivien, kasvien ja eläinten kerääminen (Olen huomannut, että esim. kivet poimitaan pois lentokentällä)
·        arkeologisten jäänteiden siirtäminen tai poisvieminen
·        ajaminen muilla kuin merkityillä reiteillä
·        roskien jättäminen
·        kiviin tai kallioihin kirjoitteleminen tai piirteleminen
·        tulen tekeminen muilla kuin siihen tarkoitukseen merkityillä alueilla
·        mennä ei-sallituille alueille, tai poluille ja teille ilman asiaankuuluvaa lupaa
·        telttailla tai nukkua puiston alueelle (muuta kuin Parador hotellissa tai Altavistan yömajassa Teiden rinteellä)
·        pystyttää myyntipöytää tai kojua
·        laittaa ilmoituksia seinille tai pylväisiin, eikä muuallekaan
·        käyttää muita aseita kuin metsästysaseita, joille on saatu lupa
·        päästää vapaaksi mitään alueelle kuulumatonta eläintä
·        jättää puistoon minkäänlaisia kemiallisia tai biologisesti aktiivisia aineita
·        harjoittaa kaupallista toimintaa tai elokuvien/videoiden esitystä ilman Puiston hallinnon lupaa
·        antaa radion tai muiden äänilaitteiden soida kovaäänisesti

Kansallispuisto järjestää vuosittain kursseja, joiden aikana käydään läpi Kansallispuistoon, sen geologiaan, historiaan, arkeologiaan, kasvimaailmaan, eläinmaailmaan, ilmastoon, alueen huoltoon ym. liittyviä asioita. Tällä kurssille pääsemiseksi vaaditaan halua oppia ja tuntea alue.  Tämän kurssin jälkeen henkilöllä on oikeus toimia oppaana alueelle. Kurssi on ilmainen. Järjestääkseen retkiä alueelle järjestäjän on oltava virallinen paikallisopas, joka on suorittanut yllämainitun tutkinnon.
(Olen suorittanut molemmat tutkinnot)

Erilaisia osa-alueita
Las Cañadaksen luonnonpuistossa on useita eri tason suojelualueita. Osa niistä on varattu tutkimustarkoituksiin ja täysin suljettu tavallisilta kävijöiltä. Joillekin alueille täyttyy hankkia lupa. Kuten esim., jos haluaa nousta Teiden huipulle, köysiradan päästä, on siihen hankittava lupa. Kävijät saavat liikkua kansallispuistossa suhteellisen vapaasti. Tosin merkityiltä poluilta ei saa poistua, eikä ole syytäkään poistua. Maasto näyttää yksinkertaiselta, mutta sinne voi eksyä ja hävitä hyvin helposti. Puiston henkilökunta partioi jatkuvasti alueella. Yöpyminen on siis sallittua vain hotelli  Paradorissa ja Altavistan yömajassa, joka sijaitsee Teiden rinteellä 3270 metrin korkeudessa. Infopisteistä voi  pyytää reiteille erityisen kansallispuistoon perehtyneen oppaan. Tämä ei kävele koko reittiä mukana, vaan selittää alkuvaiheessa ko. reittiin liittyvät tärkeät asiat ja nähtävyydet.

Alueen säilytys ja ylläpito
Kansallispuiston alueelta on karsittu pois kaikki sellainen kasvillisuus, mikä ei kuulu alkuperäiseen luontoon. Esim Parador hotellin ympäristössä voi vielä nähdä entisten mäntyjen kantoja.

Alueelle tuotiin kaneja jo 1500-luvun alussa. Metsästysluvan saaneet voivat metsästää alueella tiettyinä kuukausina ja tiettyinä päivinä. 1970-luvun alussa alueelle tuotiin vuorilampaita Välimeren saarilta. Ne ovat lisääntyneet niin paljon, että ne muodostavat uhkan kansallispuiston kasvillisuudelle. Tällä hetkellä ne pyritään hävittämään kokonaan.

Kasvitieteellinen puutarha kahden kilometrin korkeudessa


Marraskuu 2013 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

1. Parque Nacional de las Las Cañadas del Teide

2. Parque Nacional de Las Cañadas del Teide

Puiston ylläpito ja hoito - espanjaksi

KanarianSaarten kaikki Kansallispuistot



P.S. Teiden köysirata - kirja
Teidelle nousemiesta, poluista ylhäällä, näkymistä, yöpymismahdollisuudesta Alta Vistassa, ilmestynyt uusi kirja, jonka Teleferico (köysirata) on kustantanut. Kirjan on kirjoittanut Santa Cruzin luonnontieteellisen museon valokuvaaja Sergio Socorro. Hän on valokuvaamisen lisäksi perehtynyt saaren ja saariston geologiseen historiaan ja kehitykseen. Kirjassa on mahtavia valokuvia ja paljon tietoa.
Kirja on tällä hetkellä saatavasissa vain espanjaksi. Sen voi ostaa esim. samalla kun ostaa lipun köysiradalle. Myyntipisteitä on tulossa enemmänkin, joten kannattaa pitää silmät auki.
Kirjan käännöstyöt ovat menossa. Tuloss on käännös englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi.
(Lisäys tehty 24.11.2013)


Inga kommentarer: