Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

27.6.13

Kasvitieteellinen puutarha kahden kilometrin korkeudessa


Luultavasti jokainen Tenerifellä käynyt tuntee Las Cañadas del Teiden kansallispuiston ja ainakin osan siellä aukeavaa ”kuun maisemaa”. Alueella on miljoonia kävijöitä vuosittain.

Muutaman tunnin kestävä tutustumismatka riittää näyttämään pari tunnetuinta kohdetta. Kuuluneeko kasvitieteellinen puutarha niihin. Epäilen. Kasvitieteellinen puutarha!!!

Niin. Kasvitieellinen puutarha, Jardin botanico de las Cañadas del Teide.

Alueesta tuli kansallispuisto vuonna 1954. Vuonna 2007 alue liitettiin maailman perintökohteiden listalle.

Teidensulkalatvaa (Pterocephalus lasiopermus)
Aikaisemmin
Siihen saakka kunnes Las Cañadaksen alueesta tuli kansallispuisto, saaren vuohipaimenet toivat karjansa kesäisin sinne. Kasvillisuus oli tästä syystä paikoin hävinnyt tai häviämässä.
Vuohien laiduntaminen kansallispuistossa kiellettiin ja kasvit alkoivat vähitellen palata.

Tosin ihmiset itse ovat luoneet uuden uhkan. Sen muodostivat 12 alueelle Välimeren saarilta tuotua vuorilammasta (mufflon). Niillä ei ole ollut luonnollisia vihollisia, vaan ne alkoivat lisääntyä kovaa vauhtia. Ja kasvillisuus kärsi siitä taas. Nykyään pyritään vuorilampaiden täydelliseen  hävittämiseen alueelta.

Kasvitieteellinen puutarha
Las Cañadas del Teiden kasvitieteellinen puutarha perustetiin vuonna 1986 Portillossa sijaitsevan kävijäkeskuksen läheisyyteen.
Puutarhan pinta-ala on 4 ha. Sen käytävien yhteispituus on 1075 m. Puutarhaan mahtuu samanaikaisesti 140 vierailijaa. Siellä on myös erityinen käytävä, jota pitkin voivat liikkua mm. pyörätuolissa istuvat henkilöt.

Puutarhan yhteydessä on kasvihuone, jossa häviämisuhkan alaisia kasveja kasvatetaan istutettavaksi niiden alkuperäisille alueille.

Las Cañadas del Teiden kansallispuiston alueella kasvaa kaikkiaan 168 erilaista kasvia, joista 58 kasvaa pelkästään Kanarian saarilla. Niistä 33 kasvia on sellaista, joita ei kasva missään muualla kuin kansallispuiston alueelle.

Teidenpäivännouto (Helianthemum juliae)
Tähän kasvitieteelliseen puutarhaan on pystytty istuttamaan esimerkkejä noin 75% alueella esiintyvistä kasveista. Näin puutarhassa voi tavata kasveja, jotka luonnontilassa kasvavat sellaisilla alueilla, jotka eivät ole avoimia kävijöille, tai jotka sijaitsevat hankalien kävelymatkojen päässä. Teiden rinteiden ainutlaatuista erikoisuutta, Teiden orvokkia (Viola cheiranthifolia), ei siellä kuitenkaan tapaa, koska se viihtyy vain Teiden rinteillä, yli 2500 metrin korkeudessa.

Kasvitieteellisen puutarhan kasvien joukossa on myös sellaisia, jotka ovat häviämisuhkan alaisia, kuten esim. Teidenpäivännouto (Helianthemum juliae)..

Puutarha on avoin samaan aikaan kuin kävijäkeskus, eli klo. 09:00 - 16:00.

Teneriffankistus Cistus obsbaeckiae)
Vierailultani puutarhassa
Kävin valokuvaamassa puutarhan kasveja toukokuun lopulla. Varsinainen kiinnostukseni kohde oli Teiden sininen neidonkieli. Suippuneidonkieli(Echium auburnium).

Tällä käyntikerralla puutarhassa oli kukkivia punaisia kuningatarneidonkieliä (Eschium wildpretii), valkea Teidenpilviretama (Spartocytisus supranubiues) ja keltainen, häviämisuhkan alainen Teidenpäivännouto (Helianthemum juliae). Löysin yhden mättään keltaista Teidenlitutilliä (Descurania bourgeana), muutamia punakukkaisia Teneriffankistuspensaita (Cistus obsbaeckiae),pari hieman jälkeenjäänyttä violettia Teiden kultalakkaa (Erysimum scoparia) ja vielä runsaana kukkivaa vaaleanpunaista Teidensulkalatvaa (Pterocephalus lasiopermus). 

Muuten paikka näytti kuivalta ja paikoin kuolleeltakin. Infokeskuksen henkilökunta kertoi, että viimeiset, sateettomat, vuodet ovat vaikeuttaneet kasvien elämää. Kukkiminen on jäänyt vähäiseksi.

Kasvien vieressä on kyltti, joka kertoo kasvin nimen, latinankielisen nimen, heimon ja esiintymispaikat.

Erilaisten kasvillisuusvyöhykkeiden kohdalla on infotaulu, jossa kerrotaan ko. vyöhykkeellä esiintyvistä kasveista.

Alueen infotaulut olivat paras löytäni tietolähde puutarhasta. Aikaisemmin vierailijat saivat käteen esitteen. Nyt voi pyytää ryhmälle oppaan. Yksinkulkevat vierailijat saavat halutessaan "kuulokkeen", jossa kerrotaan alueesta.

Puutarhalle on helppo tulla Las Cañadakseen tulevilla busseilla, Puerto de la Cruzista ja Playa de las Americaksesta. Tosin siellä sitten joutuu viettämään kaikki bussien "väliset tunnit". Vettä ja syömistä on varattava mukaan.


Kesäkuu 2013, © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Tenerifen pùutarhoista2 kommentarer:

Anonym sa...

Kiva että olet käynyt tässä puutarhassa, josta ei juuri ole saatavilla tietoa. Minulla oli maaliskuussa ajatuksena käydä siellä, mutta aika se riittänyt. Seuraavalla Teneriffan matkalla pitää käydä.

Gracia Penttinen sa...

Jos menet maaliskuussa, niin siellä on ihan muita kasveja kukasaa kuin nyt. - Mutta onhan se ympäristönä mahtava...Noita tietoja on varmasti saatavissa, jos lainaa sellaisen vehkeen, joita on kaikkialla museoissa ym. En saa sillekään suomenkielistä nimeä muistipankistani, koska en ole sellaista koskaan käyttänyt "autoguía"...Suomeksi ei varmaan ole, mutta englanti, saksa ja espanja ovat ne yleiset kielet. Toinen mahdollisuus ovat ne kännykällä vastaanotettat "neliöt", joissa on valtavasti infoa. Minulla ei ole sellasita kännykkää, niin en tiedä myóskään siitä...
Oli miten oli, puutarha on kämisen arvoinen. Luulisi siellä jo olevan joitain Teiden kultalakkoja, nehän ovat niitä aivan aikaisimpia...