Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

9.12.12

Lyhytkarvainen kanarialainen lammas

Kanariansaarilla on useita pienikokoisia kotieläimiä, jotka kuuluivat saariston alkuperäisten asukkaiden karjaan ennen valloittajien tuloa. Valloittajat toivat sitten mukanaan suuremmat kotieläimet, kuten lehmät ja hevoset.

Lyhytkarvainen lammas on eräs saariston varhaisista kotieläimistä. Tätä ns. esi-espanjalaisen rodun lammasta vietiin sitten saarilta Amerikkaan valloituksen alkuvaiheissa. Lammas on sopeutunut hyvin Väli-Amerikan "karibialaisiin olosuhteisiin" erinomaisena lihantuottajana.

Nämä lampaat hävisivät vuosisatojen aikana  kokonaan Kanarian saarilta. Noin 25 vuotta sitten niitä tuotiin uudelleen Tenerifelle Venezuelasta. Nykyään lampaita arvellaan olevan noin 5000 yksilöä, joista 3500 on merkitty genealogiseen rekisteriin. Nyt näitä lampaita on eniten Tenerifellä kaikista Kanarian saarista .

Tämän lyhytkarvaisen lammasrodun pää on keskikokoinen, hieman pitkänomainen. Silmät sijaitsevat kaukana toisistaan. Kuono on tasainen. Lampaan vartalo on sylinterinmuotoinen, yläosasta pyöreä. Jalat ovat vahvat. Naaraan utareet ovat pienet. Uroksen kivekset ovat isot. Kummallakaan ei ole sarvia.

Vasemmalla takana on lammas, jolle on kasvanut "selkäturkki
Lampaalla ei ole pitkäkarvaista turkkia muuta kuin joskus vanhoilla yksilöillä selkärangan kahta puolta. Turkin väri vaihtelee vaalean ruskeasta aina tumman ruskeaan. Joskus voidaan tavata myös monivärisiä yksilöitä, joiden vatsan puoli voi olla musta, tai musta, jossa on valkeita täpliä. Koska näillä lampailla ei ole pitkäkarvaista turkkia, niille ei tule koskaan liian kuuma, ja niitä voidaan kasvattaa korkeassa lämpötilassa ympäri vuoden

Tällä lammasrodulla on ominaisuuksia, jota tekevät niistä hyviä lihan ja orgaanisen lannoitteen tuottajia.  Niitä pidetään tavallisesti banaanitiloilla, missä ne elävät banaanien jätteillä. Tämä takaa runsaan ja hyvälaatuisen lannan tuoton. Olen tavannut lammasta myös luomuviinitiloilla lannantuottajana.

Lammasemä synnyttää suuren määrän vuonia, jotka eivät vaadi emän antaman maidon lisäksi mitään erityistä huolenpitoa. Näitä lampaita ei koskaan lypsetä minkään elämänvaiheen aikana.

Eteläisellä Tenerifellä, Guargachossa, San Miguel de Abonan kunnassa on ravintola, El Cordero , jossa tarjotaan mm. tämän lampaan lihasta valmistettua ruokaa.
Joulukuu 2012 ©Gracia Penttinen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kiva, että kirjoitat erilaisista Kanariansaarten tapahtumista.

Näitä samoja olivat varmaat ne lampaat, joita kuvasin viime keväänä vaellusretkellä Cruz del Carmenista Chinamadaan.

http://sakarinmatkat.wordpress.com/2012/02/13/13-2-2012-la-laguna-ja-anagan-niemimaa/

gracian moringa sa...

Hei Sakari. Taitavat olla...selailin blogiasi yksi päivä tässä ja totesin silloin, että lampaita olet kuvannut sinäkin..Katson vielä uudestaan.Tuskin täällä muita lyhytkarvaisia on kuin nämä varhaiset versiot, jotka sitten "palautettiin" lainasta..