Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

6.4.12

Ruta de Gofio – eli gofioreitti Las Vegasin ympäristössä


Tämän maaliskuisen patikkaretken järjestäjä oli Las Vegasin naapuriyhdistys Vechisur yhteistyössä Granadilla de Abonan kunnan projektin Patrimonio para todos (Perinteitä kaikille) José Juan Cano Delgadon kanssa. Reitin pituus oli noin 8 km.

LasVegas

Reitin varrella on nähtävissä mm. useita entisiä ja nykyään metsittyneitä tasankoja (La vega – lasVegas), entisiä vesitalouteen liittyviä rakennelmia, kuten kouruja, vesimylly ja säiliö. Siellä on vanha luola, joka on ollut asutettu aikaisemmin, (ja ilmeisesti nykyäänkin jossain määrin). "Uudempikin" luolan aukko on näkyvissä, mutta meitä ei turvallisuussyitä päästetty sen sisälle. Lähellä Las Vegasia on entinen viikunoiden kuivaamiseen käytetty uuni ja kylän entinen pesupaikka. Maisemat ovat mahtavat niin ylöspäin kohti Las Cañadaksen reunavuoria ja Guajaraa kuin myös rannikolle ja naapurisaarelle Gran Canarialle.

Oman erityisen lisänsä reitille antoi Candido niminen kylässä asuva herra. Hän toimii aktiivisesti kylän "jälleenrakentamisessa". Reitin aikana Candido avasi sanaisen arkkunsa ja kertoi paikallisista kasveista, linnuista ja perinteistä. Hän näytti lepopaikalla, miten gofio-jauhosta saatiin valmista syötävää nuoren kilin nahkasta valmistettua pussia heittelemällä ja "leipomalla". Maisteluhetki lepotauoilla kuului reitin ohjelmaan.

Ottamani reittikuvat

Reittikuvaus YouTubesta

Vanha kuva reitin varella olevasta vesimyllystä

Kävelijöitä oli kaikkiaan 49, joista 15 oli kylän naapuriyhdistyksen väkeä ja loput eri puolilta saarta tulleita. Mukana oli myös neljä tanskalaista naista, jotka olivat saaneet tiedon reitistä El Medanon turistitoimistosta. Kaksi Proteccion Civil eli siviilipuolustuksen edustajaa pitivät huolen siitä, ettei kukaan kävelijöistä joutunut vaaratilanteeseen.

Reittiin kuului lopettajaisjuhla lasvegasilaiseen tapaan. Kirkon vieressä olevalle torille ja sinne johtavien rappusten ylätasolle levitettiin liinoja. Näille kerättiin sitten monenlaista yhdessä syötäviksi tarkoitettua ruoka- ja jälkiruokalajia ja hedelmiä. Naapuriyhdistyksen emännät olivat varanneet ainekset perinteiseen gofio-pohjaiseen ateriaan, escaldon. Sen valmistus tapahtui torille asetetulla pöydällä. Paikallista punaviiniä oli varattu useita leilejä. Jälkiruokakakkuja oli useaa eri lajia, samoin kahvin kanssa otettavia vahvempia ryyppyjä.

Aurinko paistoi, tunnelma oli välitön, niin kuin vain kyläjuhlissa voi olla.

Mitä gofio on?

Kyläläisten mukaan Las Vegasin reiteillä oli tänä maaliskuisena lauantaina kaikkiaan noin 130 henkilöä.

Juhlakuvat

Projektin Patrimonio para todos puitteissa järjestetään useampia vaellustilanteita. Seuraava reitti on 14. maaliskuuta tapahtuva Ruta de puchero. Puchero en perinteinen kanarialainen ruoka, jossa on useita vihanneksia ja lihaa.

Granadilla de Abona

Maaliskuu 2012 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: