Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

6.4.12

Las Vegas - Granadilla de Abonassa

Las Vegasin pieni kylä kuuluu Granadilla de Abonan kuntaan, ja sijaitsee noin 10,5 km:n päässä sen keskustasta. Nimi LasVegas voi houkutella ihan toisenlaisia mielikuvia, kuin tämä vuorten helmoilla, noin 650 metrin korkeudella merenpinnan yläpuolella uinuva LasVegas tarjoaa. Nimi LasVegas sinänsä on erittäin maanläheinen. Se kertoo viljelyskelpoisista tasangoista.

Mietin miten kertoisin Las Vegasin tarinasta. Sen uusinta historiaa ajatellessa mieleeni tuli Suomen Haapamäki. Molemmat ovat nimittäin olleet tärkeitä kulkuteiden risteyspaikkoja, vaikka Las Vegasissa ei koskaan ole ollut rautatietä. Molemmat, LasVegas ja Haapamäki, jäivät syrjään valtaväyliltä suurin piirtein samoihin aikoihin, eli 1970 luvulla.

Varhainen liikenteen solmukohta

Historiallisesti Las Vegas on luultavasti vanhempi kuin Haapamäki. Las Vegasin kylän tarina alkoi 1500-luvun alkupuolella. Se oli ensimmäinen eteläiselle Tenerifelle valloituksen jälkeen perustettu kyläyhteisö.

Las Vegasin paikka oli jo kauan ollut saaren kulkureittien risteyskohta. Sieltä vaellettiin rannikolta ylös Las Cañadakseen, ja sitä kautta La Orotavan laaksoon Guajaran viereisen solan läpi. Las Vegasin kautta kulki myös saaren pituussuunnassa kulkeva polku, Chasnasta, joka nykyään tunnetaan Vilaflorina, kohti Añazaa, joka nykyään tunnetaan Santa Cruzina. Näille entisille vaellusreiteille rakennettiin sitten vähitellen kruunun tie, eli Camino Real.

Las Vegasin asema liikenteen solmukohtana jatkui aina siihen saakka, kunnes rakennettiin Tacosta (Santa Cruzista) Aronaan ja Los Cristianokseen johtava maantie, Carretera General, eli C 822, nykyinen TF- 24. LasVegas jäi noin 6 km sivuun tästä tiestä. Sitten kun eteläinen moottoritie, TF-1, valmistui 1970-luvulle, etäisyys eteläiseltä kulkuväylältä Las Vegasiin kasvoi entisestään.

LasVegas asemakaavoitettu kylä jo 1500-luvulla

Tenerifen valloitus 1490-luvulla vaati paitsi sotamiehiä ja aseita, myös rahoitusta. Eräs tärkeimmistä rahoittajista oli Medina Sidonian herttua Andalusiasta. Valloituksen jälkeen Tenerifen valloittaja ja käskynhaltija Alonso Fernandez de Lugo antoi herttualle maa-alueita korvauksena ja kiitoksena tehdyistä sijoituksista.

Herttua palkkasi tilojensa hoitajaksi Las Vegasiin baskilaisen Juan de Gordejuelan. Herttuan pyrkimys oli luonnollisesti saada voittoa sijoituksistaan, eli hyötyä maaomaisuudestaan, ja saada sinne nopeasti uudisasukkaita. Näitä tuli mm. Portugalista. Vuosien mittaan Las Vegasista ei kuitenkaan hersynyt mitään tuloja. Gordejuelan tapa tilojen hoitamisesta oli nimittäin tälle ajalle hyvin eriskummallinen. Hän sijoitti maanomistajan, ja myös omia varojaan, taatakseen kylälle vauraat asukkaat ja komean ulkokuoren. Kylään tehtiin kunnon asemakaava. Tonttien väliin jätettiin tilaa katuja varten.

Gordejuelan muotokuva
San Augustin kirkossa -Los Realejoksessa
Herttualle ja Gordejuelalle tuli luonnollisesti kiistaa taloudellisista kysymyksistä, mutta oikeudenkäynnissä voitto jäi Gordejuelalle sukulaisten avustuksella. Tämän jälkeen Gordejuela lahjoitti maapalstoja 13 perheelle sillä ehdolla, että nämä rakentavat joko kivestä tai olki-savimassasta tehdyistä tiilistä valmistetun talon. Seitsemälle perheelle annettiin vaatimus maksaa tontistaan vuosittain kokonainen kana.

Vähitellen Las Vegasin maat jäivät Gordejuelan Los Realejokseen perustaman luostarin omaisuudeksi. Las Vegasissa Gordejuelasta muistuttaa hänen Santa Anan kadulla sijainneen talonsa rauniot .

Uusi omistaja ja uudet perinteet

Vuonna 1837 valtio takavarikoi luostarien omaisuudet, ja tässä vaiheessa LasVegas jäi luonnollisesti myyntiin.

Nyt kuvaan tuli uusi omistaja, Agustín Guimerá y Ramón, joka osti osan Las Vegasin maita vuonna 1838.

Tämä alun perin Espanjan Tarragonasta, El Vendrellistä kotoisin oleva herra tuli Tenerifelle laivallaan vuonna 1824. Laiva oli niin huonokuntoinen, että se oli vähällä upota. Niinpä hän möi sen lasteineen ja päätti jäädä Tenerifelle.

Agustín Guimerásta tuli vähitellen saarelainen poliitikko, ja hän oli eräs avainhenkilöistä silloin, kun Kanarian saarille luotiin vapaasatamat (puertos francos). Hänen sukulaisiaan muutti perässä Tenerifelle. Eräs myöhemmistä jälkeläisistä on näytelmäkirjailija Ángel Guimerá, joka syntyi Santa Cruzissa, ja jonka mukaan kaupungin teatteri, Teatro Guimerá, on saanut nimensä. Kaikki saaristossa nykyään elävät Guimerá nimiset henkilöt ovat polveutuneet tästä Las Vegasiin muuttaneesta herrasta.

Agustín Guimerá rakennutti Las Vegasiin talon, joka on olemassa siellä vieläkin. Tilan mailla viljeltiin ilmeisesti tupakkaa, koska sen läheisyydessä on jäljellä kuivaamo.

Agustín Guimerá rakennutti kylän keskustaan kappelin Pyhän Annan - Santa Anan ja Toivon Neitsyen - Virgen de la Esperanzan kunniaksi.  Hän oli jo aikaisemmin lahjoittanut kylälle laivansa kellon, joka toimi kirkon kellona. Se on myöhemmin korvattu toisella, alkuperäisen hävittyä. Kello on edelleen samassa kirkon vieressä olevassa männyssä, missä alkuperäinenkin oli ollut.

Las Vegasin tanssi
Agustín Guimerán muisto Las Vegasissa on materiaalisten muistojen lisäksi hänen kotipaikoiltaan peräisin oleva ”la danza de varas”- eli keppien tanssi. (Ball de Valencians tai Baile de Valencianos de El Vendrell). Tanssia esitetään pelkästään Las Vegasissa heinäkuun 26. päivä, eli silloin kun siellä juhlitaan Pyhää Annaa. Tanssin esittäjät ovat seitsemän miestä, joilla ei ole varamiehiä. Nämä herrat ovat kotoisin kylän lähistöstä. Tanssia säestävät instrumentit ovat kitara, luuttu, timple ja viulu. Agustín Guimerán kunniaksi jokainen tanssiesitys päätetään tämän vanhan kotitalon edessä, ennen kuin varsinainen Pyhän Annan kulkue alkaa.

Tanssiesitys teatterissa
Tanssiesitys kylässä 

LasVegas- tasangot ja asukkaat
Entiset viljelysmaat, ja penkereet ovat hyljättyjä jo kauan sitten. Nyt metsä ja pensaikot ovat alkaneet vallata niitä takaisin.

Kylä oli välillä melkein tyhjä asukkaista. Vuonna 2003 siellä asui vain 17 henkilöä. Sen jälkeen kun liikenne- ja tietoliikenneyhteydet parantuivat, monet henkilöt, joilla on rakennus kylässä, ovat palanneet sinne takaisin. Vuonna 2011 Las Vegasissa oli jo lähes 60 asukasta. Osa asutuksesta on raunioina, mutta ne talot, joissa asutaan, ovat hyvin hoidettuja. Kylä on erittäin viehättävä ja maalauksellisen kaunis. Näköalat ympäröiville vuorille ovat mahtavat.

Granadilla de Abonan kunta on alkanut kunnostaa entisiä vaelluspolkuja ja kruunun teitä, caminos reales. LasVegas vaikuttaa virkoavan uuteen elämään polkujen solmukohtana. Alueella on neljä maaseutuhotellia.

Kylässä on myös erittäin aktiivinen naapuri/asukasyhdistys Vecchisur..

Las Vegasiin ajetaan vanhaa maantietä, TF-24. Sinne johtava tie erkanee Chimichen läheltä. Sen numero on TF 555

Maaliskuu 2012© Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

1 kommentar:

mummeli sa...

Kiitos taas kerran ihanasta kerronnastasi saarelta! On niin kiva kulkea mukanasi eri paikoissa, kokea saaren historiaa, mahtavaa!