Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

6.12.11

Kastanjien aika Kanarian saarilla

Kastanjapannut höyryävät iltaisin Puerto de la Cruzin satamarannassa ja Plaza de Charcolla. Niitä voi tavata myös vihannestorien ulkopuolella. Samanaikaisesti kun kastanjat ovat valmiit syötäviksi, on vuoden uusi viini myös valmista. Syystalvi on mielenkiintoista aikaa.

Tenerifelle kastanjat tuotiin valloituksen jälkeen vuonna 1496, eli myöhemmin kuin La Gomeralle ja El Hierrolle. Koska Tenerifen ensimmäinen ”elinkeino” oli sokerinviljelys, hakattiin mm. pohjoisrinteet niin puuttomaksi, että saaren guvernööri Alonso Fernandez de Lugo alkoi huolestua vesivarojen häviämisestä. Niinpä vuodesta 1503 näille saaren pohjoisrinteiden hakkuualueille alettiin istuttaa kastajapuita. Nykyään tämä noin 150 ha:n suuruinen ja noin 20 erilaista kastanjapuulajia käsittävä vyöhyke ulottuu La Matanzasta Los Realejokseen. Kastanjapuita kasvaa myös Güímarin laakson alosassa Arafon kunnan alueella.

Ennen kastanjien alueelle istutettiin uusia puita, mutta ei enää. Kastanjapuu viihtyy vulkaanisessa maaperässä erittäin hyvin. Se ei tarvitse varsinaista lannoitusta. Puun lehdet putoavat marraskuussa, ja toimivat eräänlaisena itselannoituksena.. Marraskuu on myös aktiivisin aika, jolloin puu tarvitsee sadetta. Toukokuu-lokakuu on saarella suhteellisen tasainen. Lämpötila on tällöin 14oC. Kastanjapuu voi kasvaa 20 metriseksi. Se voi elää hyvin vanhaksi, ja nykyään on olemassa yksilöitä, joiden arvellaan olevan jo tuhat vuotta vanhoja.

Kastanja on levinnyt Välimeren alueella Iberian niemimaalta aina Kaukasus vuorille saakka. Pohjoisessa sen kasvuvyöhyke ulottuu Keski-Eurooppaan ja etelässä Algeriaan ja Marokon vuorille. Perimätiedon mukaan kastanja on kotoisin vähästä Aasiasta, mistä se tuotiin Kreikkaan noin 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. 500 vuotta myöhemmin, eli noin 2000 vuotta sitten, roomalaiset toivat sen Italiaan, Ranskaan ja Espanjaan.
Itse puun nimi on peräisin kreikan kielisistä sanoista kastanion karyon, mikä viittaa puun alkuperään Kastana nimisessä kaupungissa Ponto Euxinon, eli nykyisen Mustan meren rannalla. On löydetty myös arkeologisia todisteita siitä, että tämä puu tunnettiin jo huomattavasti aikaisemmin. Sitä on viljelty vähintään 2500 vuotta. Vaikka kastajapuita kasvoi Iberian niemimaalla, ollaan sitä mieltä, että kastanja tuotiin Kanarian saarille Amerikasta.

Kastanjan puuaine on kovaa, mutta kevyttä ja erittäin kestävää. Siksi sitä on käytetty esim. huonekalujen valmistuksessa. Siitä on myös valmistettu tynnyreitä kuten tammesta. Kastanja ei ole hyvää polttopuuta, koska se palaa erittäin huonosti. Oksista tehdään esim. koreja. Kastanjan käyttö käsitöissä oli erittäin tärkeä taloudellinen lisä kanarialaisen maaseutuihmisen elämässä aina 1950-luvulle saakka.

Kastanjapuun hedelmät, kastanjat, sisältävät paljon hiilihydraattia, rasvoja, proteiineja mineraalisuoloja. Niiden ”vesi”määrä on 70%, eli sama kuin ihmisen. Kastanjan ”pähkinät” kypsyvät syksyllä. Erityisesti nälkävuosina, ja sotien jälkeen, kastanjat olivat tärkeä ruokalisä. Nykyäänkin kastajaa käytetään esim. sopissa ja liha- ja kalaruokien kanssa. Kastajajauhoja käytetään leivonnaisissa ja makeisissa. Kansanlääketaidossa sillä on monenlaista käyttöä, esim. erilaisissa hengityselinten vaivoissa, yskässä ja reumassa. Kastanjan kuorta käytettiin nahkan parkitsemisen yhteydessä. Sen pähkinöiden kuoresta ja lehdistä saatua uutetta käytettiin shampoossa. Kastanjan kukkia laitettiin maun parantamiseksi piipputupakkaan.

Victoria de Acentejon keskustassa sijaitseva Casa de las Castañas eli ”kastanjatalo” on ainoa laatuaan koko Kanarian saaristossa. Talon ylimmässä kerroksessa on näyttely, jossa kerrotaan kastajasta, sen alkuperästä, leviämisestä ja käytöstä. Acejenton alueella järjestetään joka syksy erilaisia kastanjaan ja sen viljelyyn liittyviä tapahtumia.

Kastajapuusta valmistettuja leipälautoja ja muita esineitä olen löytänyt La Matanzan kauppahallista. Tämä paikallisten viljelijöiden ja käsityöläisten tuotteita pursuva halli on avoin viikonloppuisin. Sinne on helppo löytää, koska se sijaitsee aivan sen vanhan maantien varressa, joka lähtee Puerto de La Cruzista ja kiemurtelee moottoritien suuntaisesti usean pohjoisrinteen kylän läpi kohti Santa Cruzia.

Kastanjaa on myynnissä paitsi Acentejon alueen maanviljelijöiden toreilla, myös Güímarin laakson toreilla.

Kastanjien aikaan, joka alkaa marraskuussa, on myös vuoden uusi viini valmista. Niinpä Acentejon alueen viinituvissa ja ravintoloissa tarjoillaan viinin keralla erilaisia kastanjamaistiaisia. Sanontatapa ”Fuerte castaña cojiste”- oletpa humalassa, liittyy ilmeisesti myös tämän ajanjakson kokemuksiin. Toinen sanontapa ”Te doy un castaño” - . Läimäytän sinua – toiminee sen sijaan ympäri vuoden.

Lyhyt kuvaus kastanjan ja viinin juhlasta marraskuun lopulla


Kirja: Los castañeros de Canarias: sivulta löytyy ladattava kirja pdf muodossa, 136 sivua: Kirjoittajat: S. Pereira Lorenzo, D. Rios Mesa, A.J. Conzalez Diaz, A.M. Ramos Cabrer
Kirja: El Castañero en Tenerife: Kirjoittajat: J. Zoilo Hernandez Gonzalez, D. Rios Mesa, G. Celorrio Dorta
Julkaisija

Joulukuu 2011 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: