Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

28.11.11

Turismin kuvaa

Syyssesonki on pyörinyt jo jonkun aikaa. Viranomaiset odottavat uutta kävijäennätystä. Uusia turistiryhmiä on ilmestynyt kuvaan. Saariston työllisyystilanteen arvellaan paranevan kasvavien turistimäärien ansiosta.

Kaikennäköisiä yrittäjiä ja yrityksiä on myös ilmestynyt kuvaan. Välillä näyttää siltä, että taistelu rahan jakautumisesta on hurjaa, kamppailua käydään, eivätkä tulokset ole aina parhaat mahdolliset. Samanaikaisesti vaikuttaa siltä, että turistien joukossa on väkeä, jotka eivät tunnu ymmärtävän, että suurin sanoin siivitetty halpa kierto- tai tutustumismatka ei välttämättä ole paras ja laadukkain.

Muuan esimerkki tästä on ollut erään tuote-esittelijän tarjoamat polkuhintaiset kiertomatkat Tenerifellä ja La Gomeralla. Tuotteet myydään kalliilla, ja niillä rahoitetaan alihinnoitetut kiertomatkat. ”Oppaiksi” ko. matkoille on haettu nuorta väkeä Facebookin välityksellä.

Kanarian lainsäädännön mukaan ainoastaan koulutettu ja saaristohallituksen kokeissa hyväksytty henkilö saa toimia paikallisoppaana. Näiden oppaiden on myös hallittava paikallinen kieli. Pyrkimyksenä on taata laatua turisteille. Mutta tätä näytetään kierrettävän useassa matkajärjestäjäyrityksessä. ”Oppaana” esim La Gomeralle voi toimia nuori henkilö, joka ei koskaan aikaisemmin ole laskenut jalkaansa saaren kamaralle, ei tunne paikkoja, ja lukee kaiken matkakertomuksestaan jonkun toisen kirjoittamasta ”kompendiumista”. Tavallisesti nämä henkilöt eivät myöskään osaa espanjaa ja kommunikointi heidän ja bussinkuljettajan välillä on melko mahdotonta.. Laatu on korvattu määrällä ja turisti maksaa, tietämättä etukäteen mistä hän maksaa.

Halvin vaihtoehto ei todella ole aina se halvin – eikä halvalla saatu tieto ole aina paras mahdollinen.

Vaihtoehtoja on, mutta niiden joukosta on osattava valita, ja oltava valmiit maksamaan laadusta…Aina voi kysyä matkaa ostaessaan. Vastaus voi olla mielenkiintoinen.

Marraskuu 2011 © Gracia Penttinen

Inga kommentarer: