Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

15.11.09

Puerto de la Cruzin vihreät keitaat: Sitio Litre ja orkideapuutarha

Sitio Litre
Sitio Litren vanha huvila rakennettiin 1730. Aluksi se toimi ilmeisesti luostarina.

Vuonna 1754 englantilainen kauppias Archiblad Little osti talon, joka oli tämän perheen omistuksessa aina vuoteen 1854. Taloa kutsuttiin nimellä Little´s place, josta se vääntyi espanjaksi muotoon Sitio Litre.


Vuonna 1856 huvila siirtyi uudelle omistajalle, Charles Smithille, jonka perheen omistuksessa se säilyi aina vuoteen 1996. Archiblad Littlen perhe oli suunnitellut puutarhansa kotoiseen englantilaiseen malliin, ja Smithin perhe jatkoi tätä perinnettä.

Sitio Litre avasi ovensa myös vierailijoille. Siellä pidettiin kutsuja ja puutarhajuhlia. Jotkut vierailijoista asuivat siellä pitkiäkin aikoja. Heidän joukossaan oli useita aikansa kuuluisia henkilöitä. Eräässä Archibald Littlen järjestämässä puutarhajuhlassa 1799 oli kunniavieraana tunnettu tutkimusmatkailija, saksalainen kasvitieteilijä Alexander von Humboldt. Humboldtia muistetaan vieläkin Orotavan laaksossa, ja paikalla, mistä hänen kerrotaan katselleen laaksoa sen kauneudesta hurmautuneena on nykyään näköalapaikka (jonka yhteyteen rakennetun kahvilan ulkoasu ei kenties hurmaa).

Näiden kuuluisien vierailijoiden joukkoon kuuluivat myös kirjailija Oscar Wilde ja hänen isänsä William Wilde (vuonna 1836). Aikanaan erittäin kuuluisa Sitio Litressä asunut henkilö oli kasvitieteilijä ja taiteilija Marianne North, joka viipyi siellä kaksi kuukautta (1875). Useat Marianne Northin 812:sta kukkakuvista valmistuivat Sitio Litren puutarhassa. Kuvat ovat edelleen esillä Lontoon kuninkaallisessa kasvitieteellisessä puutarhassa. Näiden yli 130 vuotta vanhojen kuvien perusteella voidaan todeta puutarhan säilyneen pääosiltaan samanlaisina vuosien saatossa.

Muiden aikaisempien kuuluisuuksien joukkoon lukeutuivat 1800 – luvulla englantilaiset Sir Richard Burton ja astronomi Charles Piazzo Smyth.

Meidänkin aikanamme tunnettu englantilainen salapoliisiromaanien kirjoittaja Agatha Christie vietti tyttärensä kanssa lomaa Puerto de la Cruzissa ja he asuivat mm. Sitio Litressä. Muistona tältä ajalta on hänen Puerto de la Cruziin sijoitettu romaaninsa Salaperäinen Mr. Ouin. Puutarhan nurkassa on pieni osasto, jossa kaksi luonnollisen kokoista nukkea esittävät Agatha Christietä ja Mr. Quin`iä.

Talo on nykyään yksityisomistuksessa, mutta sen puutarhassa on edelleen mahdollista vierailla. Sitio Litren yli 240 vuotta vanha puutarha on Tenerifen vanhin. Orkideapuutarhan arvellaan olevan Tenerifen paras. Puutarhassa on myös Puerto de la Cruzin vanhin ja suurin traakkipuu.

Elokuu 2009 ©Gracia Penttinen
Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin lainaaminen ilman tekijän kirjallista lupaa kielletty tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti.


Inga kommentarer: