Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

31.10.09

Santa Gruzin vihreät keuhkot - García Sanabrían puisto

García Sanabrian puisto –
Vanhaa ja uutta harmonisessa kokoonpanossa
Keskellä Santa Cruzin hälinää löytyy todellinen vihreä keidas, Garcia Sanabrian puisto. Pystyäkseen nauttimaan enemmän puistosta, on syytä tietää jotain sen historiasta.

Kaupungin kasvaessa ja vaurastuessa ajatus kunnallisen puiston perustamisesta syntyi 1881. Puistoidean takana oli tällöin toimittaja Patricio Estévanez. Muutamia vuosia myöhemmin lastenlääkäri Diego Guigou ajoi asiaa eteenpäin, koska lapset tarvitsivat leikkipaikkoja. Vuonna 1926 pormestari Santiago García Sanabria, (1880-1935) sai idean lopullisesti toteutetuksi. Aluksi luotiin ”Comición Pro-Parque”, puistokomitea, jonka tarkoituksena oli kerätä rahoja puistoon tarvittavan maan hankkimiseksi. Näin päädyttiin lähes 200.000 pesetan summaan, jonka avulla ostettiin ensimmäiset maa-alueet. Sen jälkeen oli keksittävä muita ratkaisuja.

Vähitellen puistoajatus toteutui kokonaisuudessaan. Tämä seitsemän hehtaarin suuruinen alue tunnettiin aluksi kunnallisen puiston nimellä. Se sai myöhemmin nimensä Santa Cruzin unohtumattoman pormestarin, ja puistoajatuksen toteuttajan García Sanabrian mukaan.

Puisto on eräs Tenerifen kauneimmista, todellinen kasvitieteellinen puutarha, jossa yhdistyvät erilaiset kasvit, puistokäytävät, suihkulähteet ja veistosten ryhmät.

Jotkut puista eivät tosin saapuneet meriteitse, kuten esimerkiksi suuri Intian laakeripuu, joka pelastettiin hajotettavaksi tuomitun San Cristobalin linnoituksen pihalta. Tämä puu koristi kauan puiston itäistä pääsisäänkäytävää, mutta muutaman vuoden takainen trooppinen myrsky koitui osin sen tuhoksi. Puu on paikallaan, mutta hyvin lyhyeksi katkenneena ja leikattuna.

Osa puista on peräisin puiston paikalla aikaisemmin olleista puutarhoista. Eräs niistä on suuri tamarindipuu, joka itse asiassa on hieman puiston ulkopuolella, keskellä Numancia kadun katukäytävää. Puisto on muodostunut näin ollen eräänlaiseksi lajirunsauden muistomerkiksi. Puistossa on harmonisessa sopusoinnussa yli 200 eri puolilta maailmaa kotoisin olevaa kasvia.

Vuonna 1950 puistoista ja puutarhoista vastuussa oleva poliitikko Adalberto Benitez ehdotti pergolan rakentamista. Näin syntyi kaunis oleantereiden, bouganvillojen ja ruusujen reunustama puistokäytävä. Käytävän puolessa välissä on neljä naispatsasta, jotka symbolisoivat eri vuodenaikoja.

Pormestari Garcia Sanabrian kunniaksi puistoon kohotettiin 1940-luvulla muistomerkki, joka sijaitsee puiston käytävien kohtauspisteessä. Muistomerkin suunnittelija on tunnettu tenerifeläinen arkkitehti José Enrique Marrero Regalado. Monumentin kuvanveistokset ovat taiteilija Fransico Borgesin (1901-1994) käsialaa. Tunnetuin niistä on suihkulähteen keskellä istuva naishahmo ”Fecundidad”, hedelmällisyys. Tämä naishahmo symbolisoi Garcia Sanabrian pormestariaikana toteutunutta hedelmällisyyttä, eli hänen kaupungin ja sen asukkaiden hyväksi tekemiään tärkeitä uudistuksia ja parannuksia.

Puiston Calle Pilarille aukeavalla, itään suuntautuvalla pääsisääkäynnillä tulijaa tervehtii Tanskan konsulin vuonna 1961 Santa Cruzin kaupungille lahjoittama kukkakello. Kellotaulun kukat vaihdetaan aina sesongin mukaan, joten kello on aina uuden ja tuoreen näköinen.
Vuonna 2004 puiston todettiin olevan perinpohjaisen uudistuksen tarpeessa. Korjaus- ja parannustyöt kestivät kolme vuotta. Puistosta karsittiin pois villiintyneitä pensaita, parannettiin maaperää ja korvattiin asfalttikäytäviä hiekalla. Näkyvyys puiston sisällä parani huomattavasti, kasvit ja veistokset pääsivät oikeuksiinsa.
Suurin osa puiston nykytaiteen veistoksista on peräisin Kansainvälisestä veistonäyttelystä kadulla, vuosien 1973 ja 1974 vaihteessa. Tämän näyttelyn järjestivät Santa Cruzin kulttuuridelegaatio ja Kanarian arkkitehtien järjestö. Tärkeä henkilö tässä yhteydessä oli tunnettu taidekriitikko Eduardo Westerdahl.

Tämän näyttelyn tarkoitus oli antaa kansalaisille mahdollisuus nauttia taiteesta ympäristössään. Kolmiulotteiset veistokset sijoitettiin ulkoilmaan ja kaduille.
Tästä näyttelystä puistossa on jäljellä parisenkymmentä työtä.


 Siellä voi kohdata kopion kuuluisan tenerifelaisen surrealistin Óscar Domínquiezin ”Kissasta” (El Gato). Alkuperäinen työ on Etelä-Ranskassa.

Puistosta löytyy myös kuvanveistäjä Eduardo Paolozzin ”Kunnianosoitus Gaudille” (Homenaje a Gaudi) Työ muodostuu betonisista ontoista lohkareista, jotka muodostavat erimittaisia ja eri tasoilla sijaitsevia ”tunneleita”. Tämä taideteos on osa lapsille omistettua puistoa, ja lapset todella rakastavat kiipeillä ja ryömiä ”tunneleiden” sisällä ja päällä.

Espanjalainen kuvanveistäjä Pablo Serrano (1910-1985) loi ”Kunnianosoituksen Kanarian saarille (Homenaje a las Islas Canarias). Kysymyksessä on arkkitehtoninen ryhmä joka muodostuu seitsemästä erikokoisesta betonilohkareesta, seitsemästä suuremmasta Kanarian saaresta. Lohkareet ovat sijoitettu vulkaanisen purkauksen muotoon, samaan tapaan kuin saarten arveltiin aikoinaan nousseen merenpohjasta. Betonilohkareiden pinnoilla on kämmenjälkiä ja fossiilien hahmoja. Teosta ympäröivät pienet kivilohkareet symbolisoivat tulivuoren purkauksen yhteydessä syntyvää epäjärjestystä.

Puiston uudistamisen yhteydessä sen lähinnä Mencey hotellia olevasta nurkkauksesta löytyi merkillinen istutelma. Jotkut arvelevat sen olevan muisto Santa Cruzin vapaamuurariryhmän aktiviteeteistä joskus 1800-luvulla Tässä nurkkauksessa kasvaa suuri Ceiba-puu.

Mayojen kertomuksessa sanotaan: ”Sitten suuri Äiti Ceiba pystytettiin keskustaan muistoksi maailman tuhosta.” Ceiba puu on valtava puu, jota kasvaa erityisesti Guatemalassa, missä sitä edelleenkin palvotaan pyhänä. Se yhdistetään siellä suureen vedenpaisumukseen, joka vei mukanaan Keski-Amerikan ensimmäiset kulttuurin perustajat Itzamnan ja Ixchelin.

García Sanabrián puistossa Ceiban ympärille on istutettu neljä palmua, jotka ovat täsmälleen yhtä kaukana, keskipisteenä olevasta Ceibasta ja toisistaan, muodostaen eräänlaisen pylväikön. Santa Cruzin toinen Ceiba puu löytyy Avenida de Asuncionin ja Calle San Sebastianianin risteyksessä sijaitsevasta Viera y Clavijon kulttuuripuistosta. Tämä puisto on tällä hetkellä suljettu korjaustöiden vuoksi.

Toisessa päässä García Sanabrian puistoa, lähellä Calle Numanciaa on tuoksujen tarha, joka sisältää paljon erilaisia lääke- ja mausteyrttejä. Myös tällä paikalla on ”veistos”, eräänlainen valkoiseksi maalattu labyrintti, joka on omistettu Francisco Borgesille (joka on veistoksen ”Fecundidad” tekijä).
Näiden kahden äärinurkkauksen välille mahtuu mm. kaktuspuisto.

Osaa puiston käytävistä kattaa vihreän holvikaaren tavoin käytävän päälle kaartuvat rottinkipensaat. Nämä rottinkipensaat kurottelivat ennen ylös kohti taivasta. Sen jälkeen kun niiden alapuolella olevan käytävän asfalttipinta korvattiin hiekalla, rottinkipensaat jäivät käytävän yläpuolelle. Ilmeisesti ne eivät kestäneet asfaltista hohtavaa kuumuutta, vaan pyrkivät pääsemään siitä mahdollisimman kauas. Puiston romanttinen vaikutelma on nykyään aivan toisenlainen kuin aikaisemmin näiden kaarien ansiosta.

Puistosta löytyy myös penkkiryhmä, jonka selkänojia koristavat saaren alkuperäisasukkaiden guanchien elämää ja saaren valloitusta esittävät kaakelilaattamaalaukset
Se mikä puistosta mielestäni puuttuu, naisen silmillä katsottuna, ovat nimeltä mainitut naiset. Kaikki käytävät ovat omistettuja tärkeille miehille, samoin kuin patsaat, jotka mainitaan puiston reittiluettelossa. Lähellä lasten leikkikenttää on tosin erään naisen muotokuva, mutta häntä ei löydy puiston virallisesta patsasluettelosta.

Tämä nainen on Leonor Perez Cabrera. Hän syntyi Santa Cruzissa ja kuoli Cubassa. Hän muistuttaa saariston historian niistä vaiheista, jolloin suuret kanarialaisten ryhmät syystä tai toisesta joutuivat jättämään kotisaarensa ja muuttamaan uuteen maailmaan paremman elämän toivossa.
Viheralueena García Sanabrian puisto on todellinen Santa Cruzin vihreä keuhko, ihanteellinen kaupunkilaisten vapaa-ajanviettoon ja lepoon tarkoitettu alue. Puistossa pidetään toukokuun alussa viikon kestävä kukkanäyttely.

Turisteille puisto tarjoaa kasvirunsautensa maailman eri kolkista. Ja veistoksia katsellessa voi muistella, että surrealismi, kuten aikoinaan valistuksen aika, tulivat Tenerifelle vuosia ennen kuin ne saavuttivat Espanjan mantereen.

Calle Pilarin puoleisella sivulla, hieman ennen ”kukkakelloa”, on kahvila ja myös vessat. Kahvilasta voi ostaa yhden euron hintaisen lipun puistoa kiertävään valkeaan ”junaan”.



Useat puutarhan kasveista löytyvät kuitenkin suomenkielisestä Multikustannuksen julkaisemasta Lomakasvio kirjasta

Kuviani puistosta

© Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Tenerifen pùutarhoista






Inga kommentarer: