Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

10.12.11

Agua Garcían laakeripuumetsä Tacorontessa Tenerifellä

Agua Garcían alueelle löytää ajamalla Tacorontesta La Esperanzan ja Teidelle johtavaa tietä (TF 226). Noin kilometrin päässä tästä risteyksestä on toinen risteys, jossa on baari nimeltä ”Pa´jartarse” ja nykyään myös viitta alueelle. Seuraavasta tienristeyksestä käännytään oikealle, ja taas hetken päästä vasemmalle. Tie päättyy ja samalla alkaa laakeripuumetsään johtava polku.
Alueen inforakennus jää oikealla.
Ulkopuolella on taulu, jossa kerrotaan metsän koosta ja kartta niistä laakeripuumetsistä, jotka aikoinaan peittivät Tenerifen pohjoisrinteitä.

Itse tiedostuskeskuksessa on infotauluja, joilla kerrotaan niin Agua Garcían kuin tämän laakeripuumetsän historiaa.

Agua García nimi on jo yli 500 vuotta vanha. Alue luovutettiin Tenerifen maanjakojen yhteydessä 1500-luvun alussa saarelle muuttaneelle herralle, jonka nimi oli García de Morales. Agua, mikä tarkoittaa vettä, lisättiin nimeen, koska tällä alueella oli runsaasti vettä. Ja näin tämän alueen vanha nimi, Agua García on säilynyt satoja vuosia, ilman että monikaan tuntee sen historiaa.

Tauluilla kerrotaan alueen kehityksestä. Samalla se on surullinen historia alkuperäisen metsän häviämisestä vähitellen. Myöhemmin alueelle istutettiin uusia puita, muualta tuotuja, jotka pikemminkin saivat aikaan haittaa kuin hyötyä.

Ikivihreä laakeripuumetsä peitti, kuten aikaisemmin todettiin, Tenerifen pohjoisrinteitä. Vielä aikaisemmin tämän tyyppistä metsää kasvoi Välimerta ympäröivillä rannoilla. Pohjoisessa se hävisi mannerjään levitessä ja etelässä hiekka-autiomaan levitessä. Jäljelle jäivät metsät joillekin Atlantin saarilla.

Tauluilla kerrotaan metsän kasveista ja puista ja niiden erilaisista käyttötavoista. Puista saatiin materiaalia huonekalujen ja erilaisten tarve-esineiden valmistamiseen. Niitä käytettiin raaka-aineena hiilenvalmistuksessa ja polttopuina rakennusten lämmityksessä. Joillakin laakeripuumetsän puilla ja useilla kasveilla on lääkitseviä ominaisuuksia.

Tauluille kerrotaan alueella käyneistä tutkijoista ja tiedemiehistä.

Infokeskuksesta voi saada viehättävän pienen vihkosen, jossa kerrotaan tämän metsän salaisesta historiasta. Vihko sisaltää opastuksen itseohjatuille reiteille. Näitä vihkosia on useilla eri kielillä, tosin ei suomeksi.

Infokeskuksesta lähtee useita opastettuja polkuja. Eräs niistä on kulkukelpoinen myös pyörätuolissa liikkuvalle.

Agua Garcia metsän yhteydessä puhutaan tavallisesti suurista, yli 100 vuotta vanhoista Makaranesian avokadoista (Persea indica) – viñatigos.

Metsässä: polun oikealla puolella on rotko, jossa aikaisemmin virtasi vesi. Metsä on niin lumoava, että olen joka käyntikerralla liikuttunut sen kauneudesta ja pysähtelen vähän väliä ihailemaan, ottamaan kuvia, tai vain hengittämään syvään ja kuuntelemaan metsän ääniä.

Rotkon vastapäinen reuna on hyvin jyrkkä. Puu- ja kasvipeitto on tiheä. Vihreät, kiiltävälehtiset Kanarian muratit (Hedera canariensis / hiedra canaria) kiipeilevät pitkin puunrunkoja. Siellä täällä voi myös nähdä puumaisia kanervia. Nämä ovat tärkeitä, koska ne toimivat tukikasveina kasvaville ikivihreille puille. Niiden olemassaolo tässä metsässä kertoo samalla, että metsä on hiljalleen palautumassa entiselleen. Vieraat puut ovat poistettu sieltä.

Polun varrella on useita Makaronesian avokadoja. Useiden juurten alle on muodostunut eräänlaisia pieniä luolia, ja tilaa uusille kasveille. Tämän tyyppisessä metsässä kasvit ja eläimet elävät symbioosissa.

Hieman etäämmällä polku johtaa luola-aukoille. Ne ovat todella jännittävän näköisiä. Sisällä luolassa, voi nähdä, miten ne muodostavat keskenään eräänlaisen luolien ketjun. Ymmärsin myöhemmin, että nämä luolat eivät olleet luonnollisia, vaan ihmisten tekemiä.

Aikoinaan luolista kaivettiin erityistä valkeaa hiekkaa. Muutamia satoja vuosia sitten Agua Garcíassa oli lasipullotehdas, jossa tätä valkeaa hiekkaa käytettiin raaka-aineena. Paljon tehtaan lakkauttamisen jälkeen – sisällissodan aikana - kylän naiset hakivat hiekkaa ja käyttivät sitä pyykinpesussa saippuan asemasta, jota heillä ei ollut vara ostaa.

Infokeskuksesta voi tilata oppaan. Sinne on syytä soittaa, ennen käyntiä, jotta voi olla varma siitä, että ovat auki. Centro de informacion Patrimonial de Agua Garcia: 922 584 560

Talvisin alueella on usein sumuista, kosteaa, sateista ja kylmää, joten sinne on varustauduttava lämpimin ja sadetta sietävin vaattein.

Agua Garcian laakeripuumetsä on osa luonnonsuojelualuetta Las Lagunetas.

Joulukuu 2011 © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer: