Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

11.2.11

Candelarian Neitsyen koti on noussut uuteen kirkolliseen arvoluokkaan

Candelarian torilla oli tänään aamusta saakka vilinää ja vilskettä. Jonkun nunnien pitämän koulun ala-asteen oppilaat kuljetettiin busseilla Candelariaan. He kerääntyivät aluksi ryhmiksi nauttimaan mukana tuotua aamupalaa. Myöhemmin kirkossa seisoi pieni tyttö saarnauspaikalla kertomassa miten paljon he rakastavat Neitsyt Mariaa ja miten tämä auttaa kaikkia, ja miten tärkeää on muistaa ja kiittää häntä iltarukouksessa.

Uskonpuhdistus poisti aikoinaan pohjoismaisesta kirkollisesta perinteestä monia rituaaleja, jotka elävät edelleen tässä viimeisimmässä kotimaassani.

Joitain päiviä kanarialaisissa sanomalehdissä on ollut artikkeleita, joissa kerrotaan paksuin otsikoin, että ”Candelarian Neitsyt ja saariston suojeluspyhimys on nyt saanut kirkon, jonka arvonimi on "Basilika Menor”.

Basilika menor? Candelarian kirkkoahan on kutsuttu basilikaksi aina sen vihkimisestä lähtien vuonna 1959, ja sillä nimellä se esiintyy mm. turistioppaissa! Mutta tosiasiassa tämä basilika ei tähän saakka ole ollutkaan ”oikea basilika”- eli tietyn arvoinen kirkko.

Ainoastaan roomalaiskatolisen kirkon pää, eli itse paavi, voi antaa kirkolle basilikan arvon. Tämä tapahtui nyt Tenerifellä. Paikallinen arkkipiispa Bernardo Alvarez oli esittänyt kesäkuussa 2010 pyynnön basilikan arvonimen saamisesta Candelariaan, ja paavi kuuli pyynnön. Candelarian mustan Neitsyen kirkosta tuli virallisesti basilika Menor tammikuun 24.päivä 2011.

Ja miksi ”menor”? ”Vertauskohde” Basilika Menorille, eli ”pienemmälle tai vähempiarvoiselle ” on luonnollisesti ”Basilika Mayor”, eli ”suurempi tai tärkeämpi”. Näitä Basilika Mayor arvoisia kirkkoja on koko maailmassa vain neljä kappaletta, ja kaikki Roomassa. Kaikkein tunnetuin niistä on Vatikaanin alueella sijaitseva Pyhän Pietarin kirkko. Ainoa henkilö, joka on kelvollinen pitämään jumalanpalveluksen Basilika Mayorin pääalttarilla, on Pyhän Pietarin avainten maallinen haltija, eli roomalaiskatolisen kirkon pää, paavi. Nämä basilika mayor kirkot ovat ns. patriarkaalisia kirkkoja. Vaikka paavi päättää basilika menorin arvonimestä, ei hän ehtisi pitämään jumalanpalveluksia niistä jokaisessa. Niitä on nimittäin 1600 eri puolilla planeettaamme.

Tenerifen arkkipiispa totesi vihkiäispuheessaan, että saaristossa on nyt olemassa ”etuoikeutettu paikka kohtaamiselle Jumalan kanssa”, eli Candelarian basilika menor.

Vihkiäisjuhlallisuudet keräsivät sekä kirkollista että maallista arvoväkeä messuun ja ehtoolliselle. Siellä olivat piispa, papit ja eriasteisten saaristohallintojen päämiehet.

Koska basilika oli rakennettu Candelarian Neitsyen sijoituspaikaksi, hänet kannettiin kirkon nimitysjuhlallisuuksien yhteydessä kunniakierrokselle kirkon vieressä olevalle torille, jonka jälkeen paljastettiin basilika menorin seinään kiinnitetty muistolaatta.


Mainitsin aikaisemmin, että basilika mayor kirkot ovat omistettu ”patriarkalismille”. Sen sijaan Candelarin basilika on mariakultin, eli Jeesuksen äidin Neitsyt Marian palvomisen pääpaikka Kanarian saarilla. Mitä muihin basilika menor kirkkoihin ja mariakulttiin tulee, siitä en voi sanoa mitään.
Samalla kun Candelarian basilikan titteli vahvistehiin, saari sai uuden syntien parantamisen ”aikataulun”. Tammikuun 24. muistetaan kirkon uutta nimitystä. Helmikuun 01.on basilikalle pyhitetty päivä. Helmikuun 02 juhlitaan perinteistä Candelarian päivää eli Kynttelin päivää – kaikkialla, missä Candelarian neitsyt on. Kesäkuun 29.omistaudutaan Pyhälle Pietarille ja Pyhälle Paavalille. Elokuun15 on Neitsyt Marian ylösnousemuspäivä. Tämän lisäksi syntejään katuva voi valita vapaasti yhden henkilökohtaisen päivän.

Candelarian kirkkoon, eli basilika menoriin tehdään yleensä pyhiinvaellusmatka perinteisesti kahtena päivän vuodessa, nimittäin helmikuun 02.päivä ja elokuun 15. päivän. Tämä pyhiinvaellus Candelariaan aloitetaan Tenerifellä seuraavista virallisista paikoista: San Pedron (Pyhän Pietarin) tori El Sauzalissa, Santa Catalinan (Pyhän Katarinan) tori Tacorontessa, San Marcuksen (Pyhän Markuksen) tori Teguestessa, Santo Domingon (Pyhän Domingon) luostari La Lagunassa, Llano del Moron tori El Rosariossa ja San Josén (Pyhän Josefin) tori Güimarin Escobonalissa.

Arvokirkkoja 
Kanariansaarilla on kaksi aikaisempaa basilikaa. Saariston ensimmäinen basilika on Gran Canarian pääkaupungissa sijaitseva Santa Anan, eli Pyhän Anan katedraali. Toinen basilika on Gran Canarian suojeluspyhimyksen, Virgen del Pinon, kirkko.
Katedraali puolestaan on kirkko, joka sijaitsee siellä missä hiippakunnan "piispanistuin" sijaitsee. Gran Canarialla Las Palmasissa (Santa Ana) ja Tenerifellä La Lagunassa (Catedral de La Laguna)

Helmikuu 2011  © Gracia Penttinen. Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Muita Candelarian Neitsyeen ja Neitsyen taustaan liittyviä juttujani.

Eri KanarianSaarten suojelusnneitsyistä



1 kommentar:

Maiju sa...

Kiitos Gracia tästä perusteellisesta selvityksestä. Tulihan kerralla paljon uutta tietoa!!