Vallehermoso, Saaren viinikellari |
Kävin vielä ottamassa pari valokuvaa kaupungin keskustan rakennuksista ja läksin matkaan. (TF 713) Alkumatkalla ajoin vanhaa, kapeaa tietä, jolla joka mutkan takaa voi tulla vastaan paikallinen nuori vauhtihirmu. Ajokaistoja oli kaksi, mutta toisella olivat kaikki autot pysäköityinä, varsinkin mutkien kohdalla, niin, ettei näkyvyyttä ollut lainkaan.
Tietyöt – maantien levennys - olivat menossa keskustan ulkopuolella. Tien pohja oli jo valmiina, päällystys puuttui. Tosin muutaman kilometrin päässä oli toinen pysähdys työkoneiden takia. Juttelin liikennettä vahtivan naisen kanssa. Tietyöt ovat olleet käynnissä jo yli vuoden. Pahimmillaan Vallehermoson ja Epinan välillä oli 15 pysähdyspaikkaa. Nyt niitä on vain nämä kaksi. Tämä uusi tie oli huomattavasti leveämpi kuin entinen. Päällystystä oli jo paikka paikoin.
Halusin poiketa Alojeraan, mutta ajoin tienristeyksen ohi, koska kyltti oli niin pieni, että huomasin sen vasta ohittaessani.
Käännyin takaisin heti sopivan tilaisuuden tullen.
Matkalla Alojeraan |
Tie mutkitteli jyrkästi alaspäin. Maisema oli huikean avara.
Rinteet olivat alkuvaiheessa eräänlaisia jyrkkiä niittyjä. Rinteiden värit alkoivat jo muuttua keltaisen, ruskea ja vaalean vihertävän sävyisiksi. Kevät on ohi, ja kuivuus tekee maisemasta monisävyisen, jossa kaikki alkaa vivahtaa ruskeaan.
Alaspäin, alaspäin, alaspäin... Lopulta olin Alojerassa. Ajattelin, että jos joku haluaa asua ”jumalan selän takana”, niin tämä alkaa jo vaikuttaa sopivalta paikalta.
Mutkissa oli patikkareittien viittoja ja bussipysäkkejä. Katujen risteyksissä ilmoiteltiin vuokrattavista huoneista ja asunnoista. Joten ilmeisesti joku väki liikkuu täällä.
Alajera - uimaranta |
Aloin palata hitaasti ylöspäin. Matkan varressa kiinnitin huomiota vanhoihin, mataliin, paikalta otetusta kivestä rakennettuihin asumuksiin, joiden katto useimmissa tapauksissa oli painunut sisään.
Rinteillä oli myös viiniviljelyksiä, pieniä, pengerrettyjä, kivillä reunustettuja ja tuettuja ”plänttejä”.
Löysin vanhan hautausmaan ja sen läheisyydessä saaren eologisen puiston kaksi tuulimyllyä. Pitivät tosi kovaa meteliä pyöriessään. Eivät taida kuolleet saada moiselta melulta nukkua rauhassa. Etuvasemmalla, korkeimpien huippujen yli, valuivat paksut pilvet rinnettä alas, vähän kuin kattila olisi kiehunut yli.
Pysähdyin kahville paikkaan, jossa on tilaa parille sadalle ihmiselle. Turistibussit pysähtyivät täällä ennen. Nyt paikka on hiljainen. Kaksi tietyötä matkan varressa ei suo busseille aikaa kiertää tänne saakka, ja sen lisäksi ehtiä iltalaivalle ajoissa. ”Kauppa ei käy juuri nyt”, totesi paikan omistaja ja huokaisi tosi syvään.
Erilaisia tyräkkipensaita ja taustalla punarispupensas |
Ikivihreää laakeripuumetsää |
Istuin kauan autossa ikkunat auki. Kuuntelin lintuja ja vähitellen vaikutti siltä, että joillain niistä oli vuoropuhelu käynnissä. Lintujen silbo – gomeralainen vihellyskieli. Näin myös mustarastaita.
Autot pyyhkivät ohi. Kaikilla vaikutti olevan kiire. Ainoa, joka hidasti kohdallani oli Guardia Civil – poliisi. Liekö ollut eilen El Cedron metsässä tapaamani ryhmä. – Tämä hetki metsässä teki hyvää sielulle.
El Hierro näkyy horistontissa |
Palmalta erottui Caldera de Taburienten notko selvänä. Olo tuntui onnellisen onnelliselta. Poltin sikarin sen kunniaksi. Ajoin takaisinpäin. Tuntui siltä, että jopa autoni iloitsi taas päästessään maastoon.
Aruressa pysähdyin syömään. Kokki sanoi olevansa myös vaatekauppias. Lattialla oli pari matkalaukullista vaatteita. Arvelin, että hän juuri palanut matkalta, mutta itse asiassa hän oli esittelemässä vaatteita joillekin. Siinä sivussa hän ehti valmistamaan hyvänmakuisen annoksen kanaa minulle.
Matka jatkui. Valle Gran Reyn laakso oli yhtä mahtava kuin muistin aikaisemmilta kerroilta. Olisin halunnut ottaa kuvia, mutta pysähtyminen oli mahdotonta. Mietin samalla minne jäisin yöksi. ”Sinne missä autolla on parkkipaikka vieressä”, tuumin.
Valle Gran Reyn rantakadulla, juuri Hautacupercun (1400-luvun lopulla elänyt gomeralainen ”vallankumouksellinen”) patsaan vieressä oli paikka. Ihan lähellä, toisella puolen katua oli Gran Hotel. Kävin kysymässä huoneen hintaa. mutta sen kuultuani päätin viettää yöni muualla, vaikka autopaikka olisi ollutkin lähellä ovea. Oli kuumaa ja siestan aika. Vuorovesi oli matalana. Kävin vilkaisemassa ”Charco del Condea”, eli Kreivin lätäkköä. Siellä oli vettä tuskin nimeksi.
Soitin Juego de Bolasiin, Garajonayn kansallispuiston tiedotuskeskukseen (missä poikkesin edellisenä päivänä), ja kuulin, ettei osanottajia huomiselle tutustumiskierrokselle ollut tarpeeksi. Näin voin rauhassa yöpyä jossain kauempana Laguna Grandesta.
Päätin jatkaa Playa Santiagoon. Halusin uida. Reitti El Cercadoon ja Chipudeen on mielestäni kovin erikoinen, koska se sijaitsee osin maisemallisesti erikoisella ylätasangolla.
Fortaleza de Chipude |
Aikaisemmin ohittamanai kylän, Las Hayas kylätie oli muistuttanut jotenkin kauan sitten näkemiäni kyläteitä Ruotsin Sörmlannissa. Nyt Chipuden kapeat, pysäköityjen autojen täyttämät kadut toivat puolestaan mieleen seikkailuni São Miguelin pikkukylissä Azoreilla.
Ympäröivien rinteiden värit leikittelivät vihreän eri vivahteissa – varmasti houkutus maalarille. Gomeran erikoinen tyräkki, Euphorbia lambii kukki suurina kullankeltaisina pensaina rinteillä ja tien varsilla. Välillä taas malvakierron (Convolvus althaeoides) vaaleansinipunainen väri oli voimakkain, toisin paikoin taas sinisen ratamoneidonkielen (Echium plantagineum). Jossain vaiheessa rinne oli valkean Gomeran sineraarian (Pericallis steetzii)ja vihreiden ja ruskean vivahteisten kaneravapensaiden leikkiä.
Silbon muistomerkki Igualerossa |
Matka jatkui ja maisemat muuttivat vähitellen luonnettaan. Värit muuttuivat enemmän ruskean ja kulottuneen keltaisiksi. Jätin kuvat ottamatta, koska halusin jättää muistisirulle tilaa Garajoayn huipun kuville.
Tie vei alaspäin ja vielä alas, alas, alas... Edessä näkyi pelkkä rannaton meri – ja uusi mutka, juuri ennen tyhjyyteen syöksymistä. Ohitin Alajerón. Lopulta näkyviin tuli lentokenttä. Sen jälkeen näkyi jo tämän päivän matkan kohde Playa Santiago.
Löysin parkkipaikan ja aivan vieressä oli pensionaatti, josta löytyi vapaa huone.
Kävelin katselemassa kaupunkia,. Löysin valokuvaliike, josta sain kameraani uuden muistisirun.
Hain uimapuvun autosta. Kävin meressä pitkästä aikaa. Mainingit keinuttelivat lempeästi ja ajoväsymys jäi mereen.
Vaihdoin lämpimät vaatteet. Kävelin läheiseen baarin. Tilasin pikkuruokaa ja lasin viiniä.. Fred Olsenin pikkualus poikkesi satamassa, toi väkeä San Sebastianista ja vei väkeä Valle Gran Reyhin
Ilta tummeni vähitellen. Saari sulkeutui taas. Tuntui kuin olisin ollut ikuisuuden poissa Tenerifeltä.
La Gomera, kolmannen päivän reitti |
Huhtikuu 2010, © Gracia Penttinen. Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin
kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä
muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä
blogisivu mainitaan
Vuosien mittaan olen liikkunut paljon La Gomeralla, ja
kirjoittanut saaresta ja kokemuksistani siellä useita juttuja:
6. Matka La Gomeralle, 5.Päivä: Playa Santiago -Alajeró - Alto de Garajonay – San Sebastian de La Gomera
7. Matka La Gomeralla syyskuussa - Playa Santiago
8 .Matka La Gomeralle syyskuussa - Matka Chipudeen, La Dama ja Playa La Rajita
7. Matka La Gomeralla syyskuussa - Playa Santiago
8 .Matka La Gomeralle syyskuussa - Matka Chipudeen, La Dama ja Playa La Rajita
14. La Gomera aktivoituu
Ylläolevien lisäksi olen kirjoittanut pari juttua La Gomeran viinistä ja ruoasta
1. La Gomeran herkku – palmusiirappi
2. La Gomeran alkuperäismerkintäoikeusalue(viini)
3. Gomeralaista kotiruokaa ja viiniä
4. Joitain erikoisia La Gomeralaisia herkkuja
Ylläolevien lisäksi olen kirjoittanut pari juttua La Gomeran viinistä ja ruoasta
1. La Gomeran herkku – palmusiirappi
2. La Gomeran alkuperäismerkintäoikeusalue(viini)
3. Gomeralaista kotiruokaa ja viiniä
4. Joitain erikoisia La Gomeralaisia herkkuja
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar