Pyhän Andreaksen herättely

Pyhän Andreaksen herättely
Paina kuvaa

12.12.10

Sacred Dances - Eheyttäviä tansseja Candelariassa

Eräs toive on toteutunut. Eilen tapasin Candelariassa ryhmän, joka harrastaa ns. eheyttäviä tansseja (Sacred Dances). Tutustuin tähän piirissä tapahtuvaan ja erittäin meditatiiviseen tanssimiseen jo lähes 30 vuotta sitten asuessani Tukholmassa.

Muutto Tenerifelle aiheutti katkon monessa harrastuksessa, ja kielivaikeudet aiheuttivat muita ”katkoja”.
Vähitellen tännekin on ilmestynyt samoja asioita kuin aikoinaan harrastin Tukholmassa.
Itse asiassa muistin tämän tanssimuodon uudelleen noin 1,5, vuotta sitten. Mielestäni se on erittäin hyvää harjoitusta ryhmälle, joka aikaa työskennellä yhdessä. Ainoa vaikeus oli se, ettei kukaan tuntemistani henkilöistä tuntenut edes tanssin ideaa. Etsin yhteyksiä Saksasta, Englannista ja Ruotsista, toivoen kohtaavani jonkun, joka tuntisi jonkun tältä saarelta. Löysin aivan ihania henkilöitä, mutta kukaan ei pystynyt auttamaan…

Pari päivää sitten kävelin Candelariassa ja sain impulssin poiketa kulttuuritaloon ihan muuten vain. Katselin esitteitä ja huomasin ilmoituksen eheyttävistä tansseista Candelariassa. Seuraava iltapäivä olisi syksyn viimeinen.

Ja niin tulin tanssimaan. Ryhmä kokoontui Candelarian Basilican, eli ”Mustan Neitsyen” kirkon vierellä sijaitsevassa dominikaanimunkkien luostarin juhlasalissa.

Tässä miesten ympäristössä tanssi ryhmä naisia. Suurin osa heistä oli saksalaisia, samoin kuin ryhmän tanssittaja Helga. Jotkut olivat ympäristössä asuvia, toiset lomalla laaksossa sijaitsevassa ”terveyskodissa”, jonka olemassaolosta minulla ei ole ollut tietoa.

Juhlahuoneen seinillä katselivat useat Candelarian Neitsyttä esittävät vanhat maalaukset. Tämä sali on samalla myös pyhän taiteen museo, jonne on muuten aika vaikea päästä katselemaan.
Lähetyvän valon juhlan kunniaksi tanssimusiikki oli kirkollispitoista. Rakastamastani Misa Criollasta (säveltäjä Ariel Ramirez) Helga oli valinnut osan ”Gloria”. Tunnistin myös Ranskassa sijaitsevasta Taizesta peräisin olevaa musiikkia.

Kahden tunnin jälkeen tuntui, kuin rakennukset katto olisi noussut entistä ylemmäksi ja seinät siirtyneet. Hyväksi lopuksi, klo 18. 00 Basilikan kellot alkoivat kumista viereisessä tilassa. Mahtavaa.

Vuoden vaihteen jälkeen tanssi jatkuu, tosin vain joka kuukauden yhtenä lauantaina. Yhteys on kuitenkin syntynyt.

Joulukuu © Gracia Penttinen

Inga kommentarer: